Meer groente eten wordt een eitje met deze tips

Gezicht door Ze.nl

Of je nu wat af wilt slanken, een mooiere huid wilt of meer energie, meer groenten eten helpt je bij een groot aantal gezondheidsdoelen. Toch valt het niet altijd mee om genoeg groente te eten, terwijl je wel meer groente wilt eten. Met deze tips krijg jij meer groente binnen zonder dat je hiervoor moeite hoeft te doen en het is nog lekker ook!

Hoeveel groente moet je eten?

Allereerst is het handig om te weten hoeveel groente en fruit je moet eten per dag. Lange tijd werd gezegd dat 200 gram groente per dag genoeg is, maar dit blijkt niet te kloppen. Je hebt minimaal het dubbele nodig per dag, dus minimaal 400 gram. Meer is altijd beter in dit geval. Door genoeg groente te eten voel je je fit en energiek, verbetert je weerstand waardoor je minder snel ziek wordt, ziet je huid er stralend uit en verbetert de algehele gezondheid. Dit weten we allemaal wel, maar hoe krijg je het voor elkaar om bijna een halve kilo groente per dag te eten?

Groente smoothies

Met sapjes en smoothies kun je eindeloos variëren waardoor je met gemak veel groenten binnen krijgt. Melissa Toorman van Adviesjagers.nl zegt dat ze sinds ze een blender in huis heeft makkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit komt. “Je gooit een kilo groente en fruit in de blender, voegt wat water, melk, yoghurt of ijsklontjes toe en je krijgt een echte vitaminebom. Spinazie is bijvoorbeeld een groente die veel toevoegt aan je sapje of smoothie. Het is een goede bron van vitamine C en vitamine K, bevat ontzettend veel antioxidanten, zit vol met mineralen als ijzer, calcium en magnesium. Dit helpt onder andere bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voor wat extra smaak experimenteer je met bijvoorbeeld gember, koriander, peterselie of kurkuma. Kurkuma is een echte superfood dat detoxend werkt, de spijsvertering bevordert en ontstekingsremmend werkt. Het voordeel van een blender ten opzichte van een slowjuicer is dat je dit apparaat een stuk makkelijker schoon maakt, wat wel zo praktisch is als je dagelijks een sapje of smoothie maakt.”

Soep als lunch of voorafje

Maak een pan soep boordevol met verse groenten en je eet zo zeker 200 gram extra groenten op een dag. Door de lunch te vervangen voor een soepje met een salade eet je niet alleen veel groente, maar ook een stuk minder calorieën dan wanneer je zou kiezen door een broodje. Hierdoor past dit ook prima in je eetpatroon als je gewicht wilt verliezen. Afvallen doe je namelijk blijvend door je leefstijl op een verantwoorde manier te veranderen en niet met een rigoureus dieet. Huisgemaakte soep is vrij van toegevoegde stoffen en E-nummers en net als met smoothies en sappen kun je eindeloos experimenteren. Van praktisch alle groenten valt een lekkere soep te maken, zoals de bekende pompoensoep en linzensoep, maar bijvoorbeeld ook wortelsoep en broccolisoep. 

Zelf hummus maken

Gezond snacken met extra groenten? Kies dan voor snoepgroenten met daarbij een bakje zelfgemaakte hummus. Zelf hummus maken is echt heel makkelijk. Het enige dat je nodig hebt is Tahin, dat je bij haast iedere supermarkt kunt kopen. Dit is een sesampasta dat die karakteristieke smaak aan humus geeft. Hier voeg je zelf je favoriete smaken aan toe, zoals peterselie, geroosterde paprika’s of een pepertje voor een spicy variant.

Kook wekelijks veganistisch

Door vaker veganistisch te eten, dus zonder dierlijke producten als vlees, vis, eieren, kaas, honing et cetera word je haast gedwongen om meer groente toe te voegen aan je gerecht. Het is niet alleen goed voor je eigen gezondheid om regelmatig veganistisch te eten, maar ook voor het milieu en de aarde. Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden gezonder oud omdat ze minder kans hebben op hart- en vaatziekten, een hoge bloedruk, diabetes en kanker. Ook hebben deze mensen vaak een gezonder gewicht en een lager LDL-cholesterol.

Lees ook: Deze 11 producten bevatten schrikwekkend veel suiker