Allergisch voor de kou: het bestaat!

Sport & gezondheid door Chloe

Het is nog maar oktober, maar voor de echte koukleumen voelt het als winter. Behoorlijke pech, want we hebben nog een paar lange, koude maanden voor de boeg voordat het weer een beetje opwarmt. Ben jij ook zo’n koukleum en grap je daarom wel eens dat je allergisch bent voor kou? Dan hebben wij nieuws voor je. Een kou-allergie bestaat echt!

Allergie kou

Lees ook: Koude handen? Hierdoor komt het en zo los je het op

Koude-urticaria

Allergisch voor kou, oftewel: koude-urticaria. Hoewel het dolkomisch is om hierover te grappen, is deze aandoening allesbehalve lollig. De allergie kan namelijk erg onprettig en zelfs gevaarlijk zijn. 

Symptomen

Mensen die allergisch zijn voor kou krijgen te maken met verschillende nare symptomen. Het meest voorkomende symptoom is opgezwollen handen. Dit kan niet alleen gebeuren als je buiten in de kou hebt gestaan, maar soms zelfs bij een aanraking van een koud glas. Ook je keel kan opzwellen door kou. In de zomer kun je dus niet genieten van ijskoude cocktails of ijsjes (!). Mensen met deze allergie kunnen ook last hebben van een blijvend rode huid, netelroos en duizeligheid. Niet echt een pretje dus. Daarnaast kan je met koude-urticaria last hebben van een lage bloeddruk en dit kan best gevaarlijk zijn!

via GIPHY

Kou-allergie: wat nu?

Herken jij deze symptomen bij jezelf? Het hoeft niet per se te betekenen dat je ook last hebt van deze allergie. Er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Om te testen of jij deze aandoening hebt, houd je een ijsblokje tegen je huid aan en kijk je hoe je lichaam hierop reageert. Is de roodheid blijvend en doen meer van de eerdergenoemde symptomen zich voor? Dan zou je best wel eens last kunnen hebben van deze allergie. Gelukkig zijn de meeste klachten goed te behandelen. Wel is het verstandig om koude baden, drankjes en andere bronnen van kou te vermijden. Ga langs bij je huisarts als je last hebt van deze symptomen. Hij of zij kan vaststellen of je daadwerkelijk allergisch bent voor de kou.

Lees ook: Spa aan huis: zo huur je een jacuzzi