Hele avocado per dag: gezond of ongezond?

Sport & gezondheid door Kim

Wie kent ‘m niet? De groene, Mexicaanse vruchtgroente die in je sushi handroll zit of die je op je crackers plet. Bijna iedereen is er verslaafd aan. Maar is het wel zo gezond om een hele avocado naar binnen te werken? 

hele avocado

Lees ook: Niet leuk! Wijn is een van de grootste boosdoeners bij rimpels

Hoe gezond is een avocado?

Ja, het is gezond... zolang je er maar niet te veel van eet. Avocado’s zitten vol met goede vetten. Ook bevatten ze vezels, vitamine E en kalium. De vezels houden de inhoud van de darmen soepel en zorgen voor een goede stoelgang. Kortom: je kunt lekker poepen. Vitamine E helpt je lichaam bij het aanmaken en beschermen van rode bloedcellen. En kalium is een mineraal dat de bloeddruk kan verlagen. 

Omdat een avocado onder groente valt, kun je in de Schijf van Vijf naar dit vakje kijken. Voor groente geldt: 250 gram per dag. Goed om te weten je weten: er zitten meer vetten in een avocado dan in andere groenten. 

1 of halve avocado per dag

Als je een avocado van ongeveer 180 gram hebt, zit er ongeveer 35 gram vet in. De aanbevolen hoeveelheid vet voor vrouw is ongeveer 80 gram vet per dag. Als je een hele avocado op één dag eet, zit je bijna op de helft van wat je lichaam nodig heeft. En dan reken je andere maaltijden niet mee. ! Houd het dus bij maximaal een halve of een kwart avocado. Sharing is caring: deel de rest van je ‘avo’ met iemand anders. Zo voorkom je verspilling.

Dus kan je elke dag avocado eten? Ja, zou kunnen, maar niet te veel en let wel op de Schijf van Vijf. De eerste regel: eet gevarieerd! 

Avocadeau's

Van deze avocado items kun je onbeperkt genieten!

 

Lees ook: Trillend ooglid: hoe kom je er vanaf?