Onderzoek: we vinden huisdieren belangrijker dan een partner

Psyche & spiritualiteit door Chloe

Het is geen verrassing meer wanneer iemand zijn of haar huisdier ziet als een voorwaardig lid van het gezin. Jouw honden- of kattenkindje hoort er nou eenmaal bij en voelt dan ook als je eigen kind. Maar dat we Rex of Nala verkiezen boven onze partner, dat hadden we niet zo snel verwacht.

huisdieren Lees ook: Waarom het hebben van een kat net zo leuk is als een relatie

Onderzoek

In 2019 heeft Pawschake een enquête gehouden voor Dierendag over hoe wij met onze huisdieren omgaan. Hieruit bleek dat 91% van de ondervraagden nooit een relatie zou kun hebben met iemand die niet om hun huisdier geeft. Hoewel dit nog erg begrijpelijk is was er één ding wat behoorlijk opviel. Maar liefst 71% van de huisdierenbaasjes maakt liever foto’s van zijn of haar huisdier dan van zijn of haar partner en zelfs kinderen. En voordat je oordeelt, ga zelf maar eens na hoeveel foto’s jij van je huisdier op je telefoon hebt staan in vergelijking met foto’s van je partner of kinderen.

Gezinslid

Huisdieren vervullen steeds vaker de rol van een kind om te verzorgen of een partner die je kan vertrouwen. Het is dan ook niet gek dat bijna alle eigenaren aangaven tegen hun huisdier te praten. Vooral het vertrouwen blijkt groot te zijn. Meer dan de helft van de ondervraagden vertelt zijn of haar huisdier zelfs geheimen die ze mensen niet vertellen. Ook de rol van een kind is voor velen herkenbaar. Driekwart zegt namelijk dat het hebben van een huisdier te vergelijken is met kinderen hebben.

Onvoorwaardelijke liefde

Niet alleen het gezin wordt beïnvloed door de liefde voor huisdieren. Ook werkgevers moeten eraan geloven. Bijna alle diereneigenaren zouden eerder kiezen voor thuiswerken of betaald huisdierverlof dan voor een loonsverhoging. Op deze manier kunnen ze namelijk meer bij hun huisdier zijn. Tja... dat is natuurlijk onbetaalbaar.

via GIPHY

Lees ook: 10 beroepen waar je met dieren kunt werken