Over narcisme: Co-ouderschap met een narcist

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Het opvoeden van kinderen is misschien wel één van de lastigste taken die je in het leven kunt hebben, maar wat als je te maken hebt met een narcistische ex als ouder? 

narcist co-ouderschap

In mijn praktijk coach ik naast het verwerken van de pijn en emoties om je ex-partner en het terugvinden van je eigen kracht, ook veel mensen die volledig vastlopen in het (co-)ouderschap met hun narcistische ex. Als je uit elkaar gaat, kan het ouderschap ook met een liefdevolle ex zelfs lastig zijn, kun je nagaan hoe dat met een narcistische ex-partner is. Veel mensen die contact met mij opnemen zijn vaak ten einde raad, bang, onzeker en durven niet te gaan staan voor zichzelf, uit angst om de kinderen kwijt te raken. Het lijkt een uitzichtloze situatie. Dit is het echter niet! Het is wel heel belangrijk om te leren inzien wat je ex aan het doen is en hoe jij daarop kunt anticiperen, zodat hij/zij je niet langer in de greep heeft en dit is absoluut mogelijk!

Ten eerste heb je misschien wel op papier co-ouderschap met de narcistische ouder, maar in de praktijk kun je dit vergeten. Samenwerking komt niet in het vocabulaire van een narcist niet voor en al helemaal niet als het om zijn/haar ex gaat. Narcisten spelen geen eerlijk spel, zij willen de aandacht en toewijding van jullie kinderen en daar zetten ze alles voor in. Dus zullen ze er niet voor schromen om manipulaties in te gaan zetten en een wig proberen te drijven tussen jou en je kinderen. Hoe pijnlijk ook, accepteer dat de vader/moeder van je kinderen dit doet en ga verder. Dat wil zeggen; laat het fenomeen co-ouderschap zoals het zou moeten los. 

Minimaliseer iedere vorm van contact, zodat jouw ex minder invloed op je zal krijgen. Beperk dus iedere vorm van contact met je ex tot absolute essentie. Maak een strikt opvoedingsschema en wijk daar geen millimeter vanaf. Dit klinkt inflexibel, maar dat is het niet. Een narcist moet begrensd worden, dus als je een keertje ietsjepietsie toegeeft, pakt een narcist meteen je volledige hand. 

Een pijnlijke constatering, maar jouw narcistische ex houdt niet van jullie kinderen zoals jij dat doet. Sterker nog, soms zijn narcisten helemaal niet in staat om ze lief te hebben en worden ze slechts gezien als een verlengstuk van henzelf, zodat ze jou via de kinderen kunnen treiteren en manipuleren. 

Narcistische exen zijn er enorm goed toe in staat om je te laten twijfelen aan je moeder- of vaderschap. Sterker nog, je werd al zo aan het wankelen gemaakt over jezelf in jullie relatie, dit gaat vaak na de breuk in het co-ouderschap gewoon door. Je bent er dus een ster in geworden om jezelf de schuld te geven en voor alles verantwoordelijkheid te nemen, zelfs als de narcistische ouder dingen in de soep laat lopen. Laat dit als eerste los. Hoe meer jij alle problemen uit zijn/haar handen haalt, hoe langer deze tirannie doorgaat. Maak de narcist verantwoordelijk daar waar deze zijn/haar verantwoordelijkheid heeft en laat deze het zelf oplossen. Heb vertrouwen in je eigen opvoeding! Leer de narcist te begrenzen. Hoe en wat te doen, kunnen we bespreken in mijn praktijk. 

co-ouderschap narcist

Negeer de bedreigingen en (soms subtiele) intimidaties van je ex, of deze nu openlijk agressief of passief-agressief zijn. Op deze manier probeert je ex je alleen onder controle te houden en nog steeds je leven te beheersen. 

Maak daarnaast geen ruzie met je ex, maar blijf beheerst en kalm en negeer de aantijgingen. Raak niet emotioneel betrokken bij je ex, want dan ga je weer wankelen en maak jezelf dus niet langer kwetsbaar voor je ex. Juist je angst, zorgt ervoor dat je de underdog blijft. Ook hier zijn verschillende technieken en manieren voor waar ik je bij kan helpen. En geef vooral jezelf niet de schuld voor het gedrag van je ex. Dit doet hij of zij toch echt helemaal zelf!

Vaak zie je ook dat er veel onbalans in het gezin is en als de kinderen bij jou zijn, deze hun ergste frustraties op je botvieren. Dit is niet vanwege het feit dat ze jou niet oké vinden als ouder, maar omdat ze niet eerlijk kunnen zijn tegen hun narcistische vader of moeder en ze jou voldoende vertrouwen om zich te uiten. Ze moeten hun pijn en onmacht van de narcist uiten en aangezien jij veilig bent, gebeurt dit bij jou. Het is dus niks persoonlijks naar jou toe. Dit betekent overigens niet dat jij het altijd moet tolereren. Geef ze de ruimte, maar leer ze ook te begrenzen, op die manier leren je kinderen ook wat respect en kracht is. 

Er valt over dit onderwerp nog ongelooflijk veel te zeggen en uit te leggen, maar dan zie ik je graag in mijn praktijk!

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.

Charlotte schreef eerder:

Hoe ga je verder nadat je het contact verbreekt met narcistische familieleden
Tips om de Kerst door te komen na narcistisch misbruik
Het effect van narcistisch misbruik op je gezondheid
Hoe je weerbaar kunt zijn tegen een narcist
Hechtingsproblemen als je een narcistische ouder hebt
Waarom mishandelen narcisten hun geliefden?
Emotioneel misbruik en narcisme
Hoe herken je een verborgen narcist?
Zelfverwijt na narcistisch misbruik
Zelfliefde na narcistisch misbruik
Vergeving na narcistisch misbruik: hoe doe je dat?
Leren om jezelf los te zien van je eigen ego na narcistisch misbruik
Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet vast blijft zitten in je verhaal over je narcistische ex?
Hoe te dealen met co-ouderschap met een narcist
De dynamiek tussen een narcist en een empathisch persoon
Dealen met een narcistische familie
4 tekenen dat je te maken hebt met een gewelddadige of narcistische partner
5 redenen waarom we in een destructieve narcistische relatie blijven