Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Over narcisme: Het effect van narcistisch misbruik op je gezondheid

Reageer1 0

Dopamine en narcistisch misbruik, wat heeft dit met elkaar te maken? Na een narcistische relatie zie je echter vaak dat er een enorme disbalans is ontstaan in je hormoonhuishouding en je –zonder dat je het weet- onder andere een laag dopaminegehalte hebt ontwikkeld.

narcisme dopamine

Dit kan leiden tot vermoeidheid, verslavingen, slechte concentratie en geheugen en wisselende stemmingen. Dopamine is een belangrijke neurotransmitter die je levenslust geeft en helaas kan ook na narcistisch misbruik je dopaminegehalte verminderen, waardoor dit ook mede een rol kan spelen bij je gedeprimeerde gevoelens. 

Dopamine is één van de belangrijkste hormonen die de levenslust verhoogt, maar ook je drive en focus; hierdoor kun je doelen stellen en weerstand bieden aan tegenslagen, zodat je deze doelen kunt bereiken. Daarnaast stelt dopamine je in staat om gevoelens van plezier en geluk te ervaren. Als je dus weinig dopamine hebt, ervaar je weinig levensvreugde. 

Er zijn veel onderliggende oorzaken van een dopaminetekort, onder andere slechte voeding en verslavingen, waaronder ook relatieverslaving. Het ironische is dat tijdens een relatie met een narcist er meer dopamine wordt aangemaakt, omdat je in de overlevingsmodus staat. Wanneer we een actie ondernemen die helpt om te overleven, komt er namelijk dopamine vrij. Dit zorgt er dus voor dat we zullen blijven doen wat we doen om te overleven. Er zijn weinig mensen die zich realiseren dat ze zichzelf een dopamineboost geven wanneer ze verslavend/zelfdestructief gedrag vertonen. Dit betekent dus ook een relatie met een narcist onderhouden. 

Het gebruik of misbruik van onder andere alcohol, seks, drugs, roken, winkelen, suiker et cetera zijn allemaal dopamineboosters, maar slechts van tijdelijke aard. Het is dus wel duidelijk dat het van belang is om je dopaminegehalte te verhogen op een gezonde manier na een narcistische relatie. Dit kan onder andere met voeding. Er wordt vaak nog steeds onderschat wat voor een belangrijke input gezonde voeding geeft. 

Maar niet alleen voeding is een gezonde en effectieve manier om je dopaminegehalte te verhogen. Ook lichaamsbeweging is één van de belangrijkste dingen die je voor je hersenen kunt doen. Hierbij hoef je helemaal niet meteen een zware workout te ondergaan, ook wandelen of yoga, tai chi et cetera is al heel erg goed voor lichaam en geest. Ook zonlicht is heel erg goed, maar bovenal mediteren blijkt enorm effectief te zijn. 

Tevens creatieve hobby’s brengen het brein in een meditatieve staat, waarmee je de dopamine verhoogt en je depressieve gevoelens vermindert. Zelfs naar muziek luisteren kan al dopamine losmaken. En ook fysieke aanraking, hierbij hoef je niet eens te denken aan de liefde van een partner, maar zelfs het aaien van een huisdier.

Ook jezelf doelen stellen blijkt zeer effectief te werken. Dit hoeven niet enorme projecten te zijn, zoals met je backpack door Costa Rica rond te trekken, maar kleine simpele doelen, waarbij je dat gevoel van overwinning voelt. Dit kan bijvoorbeeld het ordenen van je kledingkast zijn of het organiseren van je mail. Hoe sterker je doel, hoe meer voldoening je zult krijgen, hoe meer dopamine er vrijkomt. En daarnaast ook heel erg belangrijk, vier deze overwinning! Beloon jezelf! Ook dit creëert weer dopamine. 

En juist al deze onderdelen zijn zo ontzettend belangrijk om in te gaan zetten na narcistisch misbruik. En dit lijkt zo ontzettend moeilijk, omdat je je vaak helemaal leeg en op voelt en zo ontzettend moe bent. Je zult zien, wanneer je dit stapje voor stapje gaat doen, je niet alleen een hoger dopaminegehalte krijgt, maar ook niet langer het verslavende en destructieve gedrag naar je ex zult hebben, door deze bijvoorbeeld toch weer toe te laten in je leven of uit jezelf te contacteren. Uiteraard is het ook belangrijk om de tijd te nemen om te rouwen en te verwerken. Ook dit draagt bij om niet te vervallen in zelfdestructief en verslavend gedrag, wat op de loer ligt, want dat is juist datgene wat je onder andere bij een narcist kan houden. Verslaving aan deze persoon. Wil je hier verder over doorpraten, dan kun je een afspraak maken bij mij in de praktijk.

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.

Charlotte schreef eerder:

Hoe je weerbaar kunt zijn tegen een narcist
Hechtingsproblemen als je een narcistische ouder hebt
Waarom mishandelen narcisten hun geliefden?
Emotioneel misbruik en narcisme
Hoe herken je een verborgen narcist?
Zelfverwijt na narcistisch misbruik
Zelfliefde na narcistisch misbruik
Vergeving na narcistisch misbruik: hoe doe je dat?
Leren om jezelf los te zien van je eigen ego na narcistisch misbruik
Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet vast blijft zitten in je verhaal over je narcistische ex?
Hoe te dealen met co-ouderschap met een narcist
De dynamiek tussen een narcist en een empathisch persoon
Dealen met een narcistische familie
4 tekenen dat je te maken hebt met een gewelddadige of narcistische partner
5 redenen waarom we in een destructieve narcistische relatie blijven

Reageer1 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er is 1 reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst

  • Anoniem

    Sommigen hebben een scherp oog voor wat je kwetsbaarheden zijn. Het lijkt ideaal en zeggen dingen die je nog nooit hebt gehoord. Je voelt je nog nooit zo begrepen maar of dit echt is is nog maar de vraag. Achter af menen ze het niet en gaan kwetsbaarheden gebruiken en willen macht en kunnen je hier om misbruiken. Zij azen op kwetsbare mensen en weten die kwetsbaarheden te detecteren en er misbruik van te maken als ze je binnen hebben. dan gaan ze je minimaliseren als ze je binnen hebben gehaald en victimblaming doen van dat je het aan je zelf te danken hebt en dat je je zelf hebt laten overrijden en als hun bedrog uit komt en zegt dat dan zeggen ze dat je hun kwetst. Willen zwijmelen in drama en vermaak in drama en mededogen hebben ze niet en zeiden eerst het goed met je voor te hebben na je in nare omstandigheden te hebben gebracht zoals afhankelijkheid en armoede en geldzorgen en niet aan werk kunnen komen en dat iedereen je tegenwerkt en geen steun krijgt en dan ook nog zeggen het beste met je voor te hebben dat klopt niet. Dingen die ze hebben gedaan en gezegd gaan ze daarna ontkennen als je die aan hun bekend maakt maar dan willen ze er niets meer van weten en het lijkt wel alsof ze je niet meer kennen en voelt je verloochend en verraden. Het interesseert hun niet wie je bent en was maar een onpersoonlijk nummer die ze alleen voor zich zelf hebben gebruikt om de aandacht op zich te vestigen en hebben je gebruikt als ding. Je bent een willoos voertuig in hun handen. Ze zeggen ook nog dat je egocentrisch bent en overdrijft en hebben op en aanmerkingen over je uiterlijk en make up en dat je je slecht zou verzorgen en dat zich wel konden voorstellen dat je niemand had. Van die immature opmerkingen en oudere mensen de mantel uitvegen als twintigjarige met veel minder levenservaring. Aandacht roem t.v. sensatie en wat er in soapseries en roddelbladen staat zoals de prive. Het was heel kitserig en had al bij voorbaat het idee dat het wat hol overkwam en amateuristisch. Als ze je binnen hebben gehaald dan gaan ze je daar op neerhalen waar ze je eerst op ophemelden en gelijk in gaven en het was een wassen neus. Ze staan ook niet onder controle maar dat zegt soms ook niet veel maar het staat onder controle en er staat toezicht op dat excessen worden aangepakt en mensen gaan ontsporen. .

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen