Over narcisme: Vergeving na narcistisch misbruik: hoe doe je dat?

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Vergeven, het blijkt zo belangrijk, niet alleen voor de ander, maar voornamelijk voor jezelf. Om los te kunnen laten, niet in woede te blijven hangen en om verder te kunnen in je leven. Maar hoe doe je dat in vredesnaam met een narcist? 

narcisme expert

Loslaten

Het lijkt soms wel een hype als je de hoeveelheid artikelen leest over “in liefde loslaten”. Toch is het erg belangrijk om dit te leren en kunnen doen. Echter, als je de gevoelens en emoties van woede, verdriet en onrechtvaardigheid die eerst komen na een relatie met narcistisch misbruik, niet toestaat, dan sla je een heel belangrijke stap over. Bovendien kan het zelfs erg ongezond zijn voor je mentale gesteldheid, want je vergeeft dan om diepere emoties bij jezelf niet aan te hoeven gaan of zelfs te onderdrukken. 

Wat je vaak ziet als je gevoelens onderdrukt, is dat er depressieve gevoelens om de hoek komen kijken. Depressie is naar binnen gerichte woede, dus is het juist heel belangrijk om je te uiten. Begrijp me niet verkeerd. Het doel is niet om een gefrustreerd, verbitterd type van je te maken, maar om de pijn te uiten die gepaard gaat met onacceptabel gedrag van een narcist in dit geval. Pas veel later daarna komt de fase van vergeven.

Jezelf vergeven

Niet alleen vergeven van de ander is essentieel. Ook jezelf. Iemand die narcistisch is, zal beweren dat jij de schuld bent van alles, dus ook van zijn/haar destructieve gedrag. Dit is echter niet waar. Maar juist door onder andere dit soort opmerkingen, ga je geloven dat je het niet verdient om gelukkig te worden of dat je het niet waard bent om met respect en liefde behandeld te worden. Leer jezelf te vergeven voor alle negatieve overtuigingen die gecreëerd zijn en alle negatieve oordelen naar jezelf gericht. Leer begrijpen dat mensen vanuit hun eigen onvermogen hun eigen pijn op jou projecteren. Narcisten die diepe pijn vanbinnen hebben, zullen jou pijn doen, omdat ze op deze manier onbewust de pijn in zichzelf ontladen. Wij triggeren die ander slechts. Wij zijn niet slecht. Je hebt niets te maken met hoe zij zich voelen, je bent een spiegel die hun onderdrukte gevoelens naar henzelf reflecteert. 

Stel, je bent succesvol, mooi of slim, dan kun je te maken krijgen met mensen die dit niet kunnen hebben. Dit zegt niets over jou, maar over de onzekerheid en minderwaardigheidsgevoelens van de ander. Dit geldt ook voor iemand die narcistisch is. Leer begrijpen dat het niet jij bent waar de narcist zo boos op is, maar eigenlijk op zijn/haar eigen onvermogen. 

Anders leren kijken

Wanneer je op deze manier kunt leren kijken naar de ander, in dit geval iemand die narcistisch is, kun je deze persoon anders leren zien en benaderen vanuit een andere visie. Let wel: dat praat het gedrag nog steeds niet goed, maar je kunt leren met compassie te kijken naar de ander. Mensen die narcistisch zijn, zitten in een wereld van onderdrukte pijn en daarom beschuldigen ze voortdurend de ander. Het gaat niet over jou. Iemand die narcistisch is, zal de ander vaak beschuldigen dat hij/zij niet spoort. Iemand die alleen aan zichzelf denkt, zal de ander beschuldigen van egoïsme. Iemand die gevoelloos is, zal de ander al snel ongevoelig noemen. Dit is hoe projectie werkt. Leer zo te kijken, want dat helpt jou verder en het laat je boven alle valse beschuldigingen uitstijgen. 

Leven zonder wrok

Hoe meer zichtbaar we zijn, hoe groter de kans dat we beschuldigd worden door anderen die hun innerlijke realiteit ontkennen. Hoe meer je kunt zien hoe projectie werkt, hoe verder je het bij jezelf vandaan kunt laten en hoe authentieker je kunt worden. Op deze manier kun je je echte krachtige zelf zijn in deze wereld en blijf altijd authentiek, ongeacht wat anderen van je vinden of voor negatief oordeel over je hebben. Vergeef jezelf dat jij jezelf de schuld geeft als de narcist je beschuldigt. Vergeef jezelf dat jij gelooft dat hoe de narcist met je omgaat iets zegt over wie jij bent. Voel en doorvoel deze gevoelens ten diepste, want hoe meer je deze eigen gevoelens verwerkt, des te minder anderen jou kunnen beïnvloeden. De uitdrukking 'verbeter de wereld en begin bij jezelf', gaat in deze ook op voor vergeving. Vergeef jezelf en je kunt milder naar de ander kijken en zien wat er gebeurt en in wat voor pijn de ander zich bevindt. Op deze manier kun je een vreedzamer en liefdevoller leven leiden, zonder in wrok of bitterheid te raken of te blijven. Het is geen makkelijke weg, maar wel een belangrijke weg. 

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.

Charlotte schreef eerder:

Leren om jezelf los te zien van je eigen ego na narcistisch misbruik
Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet vast blijft zitten in je verhaal over je narcistische ex?
Hoe te dealen met co-ouderschap met een narcist
De dynamiek tussen een narcist en een empathisch persoon
Dealen met een narcistische familie
4 tekenen dat je te maken hebt met een gewelddadige of narcistische partner
5 redenen waarom we in een destructieve narcistische relatie blijven