Zo kun je de pijn na een relatie met een narcist loslaten

Relaties door Charlotte

Als je in een relatie hebt gezeten waarin narcistisch misbruik voorkwam, laat dit diepe wonden na. Het is belangrijk hierbij stil te staan en je bewust te worden welke rol deze pijnlijke gevoelens nog steeds in je leven hebben.
 
Als je aan mensen vraagt wat het meest pijn heeft gedaan, zijn dat vaak de volgende zaken. Denk aan bijvoorbeeld de leugens en het verraad, de beschuldigingen en de constante vernederingen. Ook de gevoelens van waardeloosheid, nooit goed genoeg te zijn voor de narcist is een voorbeeld. En als laatste de illusie van de relatie. Er bleek helaas niets echt en oprecht te zijn.
 
 
Narcistisch misbruik is een heftige ervaring en zeker niet zomaar iets wat je “even” opzij kunt zetten en kunt vergeten alsof het nooit gebeurd is. Het is vaak een traumatische ervaring waarbij verschillende delen van je ziel kapot gemaakt zijn. Dat maakt het meteen ook zo moeilijk om te verwerken. Maar die verwerking is zeker wel mogelijk. Juist omdat het zulke diepe wonden achterlaat, is het net zo belangrijk om door die diepe pijnen heen te gaan. En dat betekent dat je de pijn van je ziel moet genezen.
 
Hoe doe je dit?
Neem de volledige verantwoordelijkheid; leer je eigen ik met alle gevoelens die erbij horen, volledig te omarmen en te doorvoelen en doorleven. Kijk niet naar het “Waarom”, maar kijk naar het “Waarom ik?” Door op die manier naar jezelf te kijken, kom je niet in het gevoel van slachtofferschap terecht, maar juist in de regie van jouw eigen leven. 
 
Met alles wat er in je leven gebeurt, kun je twee dingen doen; ofwel je geeft alles en iedereen de schuld, of je ziet het als een persoonlijke transformatie waarbij je een enorme groei, genezing van je innerlijke ik en ontwikkeling doormaakt. Want wat maakt het dat je je keer op keer op keer op een waardeloze manier laat behandelen..? Juist, omdat jij precies hetzelfde voor je eigen ik voelt. Je waardeert jezelf niet. Alles en iedereen is veel belangrijker dan jij en jouw gevoelens. In plaats van voor jezelf te gaan zorgen, je te verbinden met je eigen diepere ik en jezelf te gaan waarderen, luister je naar je negatieve overtuigingen en je patronen. Je hebt de ander nodig om jezelf die liefde en waardering te geven. Want, zonder die ander, heb je de negatieve overtuiging gecreëerd, mede ingegeven door de narcist, dat je niets waard bent. En juist dat is niet waar.
 
 
Hoe kun je jezelf dan van die pijnlijke emoties genezen?
- Neem de pijnlijke emoties onder de loep.
 
- De leugens: Loog je tegen jezelf in deze relatie? Wilde je niet luisteren naar jezelf ondanks alle seinen die je van body & mind kreeg?
 
- De beschuldigingen en de constante vernederingen: Hoe praat je tegen jezelf? Liefdevol of veroordelend? Ben je erg bang en vind je het erg belangrijk wat andere mensen van je vinden of denken?
 
- De gevoelens van waardeloosheid, nooit goed genoeg te zijn voor de narcist: Ben je nooit goed genoeg voor jezelf? Zijn de verwachtingen van en over jezelf wel redelijk?
 
- De illusie van de relatie: Hoe echt en oprecht is de relatie met je eigen ik? Hou je oprecht van jezelf en koester je jezelf?
 
De reden dat deze vragen zo belangrijk zijn, is enkel en alleen bedoeld om je verder te helpen en je daadwerkelijk te laten groeien. Niet om de narcist te vrijwaren. Natuurlijk is deze relatie ongetwijfeld één van de pijnlijkste gebeurtenissen in je leven geweest en juist daarom is het zo belangrijk om jezelf te genezen van deze ervaring. Door naar binnen te kijken, kun je gaan voorkomen dat je opnieuw in zo’n relatie terecht komt. Je zult misschien een enorm wantrouwen hebben ontwikkeld, je zult een enorm gevoel van waardeloosheid hebben ontwikkeld, het gevoel hebben dat je leven geen zin en doel meer heeft. En juist daarom wil ik je helpen de regie terug te pakken. De narcist kan jou niet de liefde geven die jij nodig hebt, jij wel. En dit kan door middel van ware transformatie.
 
_________________________________________________________________________________

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.