Over narcisme: Zelfliefde na narcistisch misbruik

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Na een relatie met narcistisch misbruik heb je jezelf vaak enorm verwaarloosd. Of dit nou relaties zijn in contact met een narcistische partner of ouder, dat is om het even. Je bent niet goed in staat om te zorgen voor jezelf.

over narcisme zelfliefde

In mijn praktijk zie ik vaak dat cliënten verkeren in een hoge mate van emotionele pijn en verwarring/ontregeling. Het emotionele stuk is zo overprikkeld, omdat we hier veel te lang niet naar geluisterd hebben. We hebben bepaalde overlevingsstrategieën ontwikkeld, alleen op een bepaald moment in je leven werken deze niet langer voor je en zal je disbalans ervaren, als je maar lang genoeg je emoties hebt onderdrukt. Dan wordt het tijd om een andere weg in te slaan en te gaan luisteren naar wat jij werkelijk nodig hebt. 

Zelfliefde betekent op alle vlakken voor jezelf zorgen, dus je lichaam, geest en ziel. Om weer balans te vinden en jezelf terug te vinden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je lichaam. Dit kan door middel van voeding, maar ook sport en voldoende rust. Het klinkt banaal, maar juist deze basisbeginselen zijn van groot belang om weer tot jezelf te komen. Wij mensen raken al snel gehecht aan automatismen. Dus stel je voor dat je in een narcistische relatie weinig tot geen tijd aan jezelf besteedde en ook niet aan gezonde voeding, dan is de kans groot dat je dit voor jezelf voortzet. Stap uit dit automatisme en ga bewust en gezond voor jezelf koken, ontdek wat lekker en gezond voor je is, probeer te voelen wat je lichaam energie oplevert, probeer recepten uit. 

Doordat je zoveel in je hoofd bent gaan zitten, ben je ook non-stop aan het piekeren. Sporten kan dan een goede uitkomst bieden. Door actief bezig te zijn, ben je even niet aan het nadenken, maar aan het doen en geef je je stress in je lijf ontlading en je hoofd even rust. Dit is ook tevens onze geest die voortdurend aan het denken, analyseren en evalueren is. Het is tevens het deel dat verstrikt raakt in negatieve geloofsovertuigingen waar je heel moeilijk uit kan komen. Negatief denken leidt tot negatieve gevoelens en geeft diepe emotionele pijn, waaruit ook weer destructief gedrag kan voortvloeien. Probeer je heel bewust te worden van alle negatieve gedachten die de revue passeren. Als je denkt: Ik stel niets voor, dan zal je je ook waardeloos voelen. Probeer je geest te trainen en te oefenen waar je je gedachten naar toe wil leiden en focus je daar op. Keer op keer op keer. Het is een kwestie van conditionering. 

Wanneer we ons eigen ik negeren, kunnen we letterlijk ziek worden en ons niet goed voelen, wat zich kan uiten in gebrek aan energie, ziekte of depressieve gevoelens. Het is heel belangrijk dus om leren voor jezelf te gaan zorgen. 

Ook op zielsniveau is het belangrijk te luisteren naar je eigen authentieke ik. Als mens wil je verbinding voelen, dit kan zijn in contact met de ander, de natuur of zelfs een “Hogere Bron”. In relatie tot iemand die narcistisch is, is het maken van verbinding niet of nauwelijks gelukt. Misschien zo nu en dan. Dat waren ook de momenten wanneer je hoopte dat het dit keer goed zou gaan, dat hij/zij zou gaan veranderen en des te groter is dan de teleurstelling als het weer “misgaat” en er geen verbinding blijkt te zijn. Door deze ontregeling raak je ook de verbinding met jezelf kwijt, want je bent zo afgestemd geraakt op de ander dat je jezelf gaat vergeten. Dit is ook iets wat je terug moet gaan vinden. Dit kan door tijd door te brengen in de natuur, met meditatie of yoga, maar zelfs ook door in retraite te gaan of te gaan bidden. Ga weer voelen hoe jij jezelf voelt, hoe krachtig je werkelijk bent, het is een heel belangrijke stap op weg naar jouw herstel. Het is van belang dat je emotionele bagage kwijtraakt en jouw balans te vinden om je goed te voelen over jezelf en je eigen leven. 

Het hoeven geen enorme projecten te zijn, het kan rustig en zachtjes aan, stapje voor stapje. Probeer iedere stap die je maakt, te zien wat voor enorme overwinning het al is voor jezelf. Wat voor een ander misschien “normaal” lijkt, hoeft dat niet voor jou te zijn en kan een enorme stap zijn. Kijk dus niet naar de ander, vergelijk niet met de ander, maar kijk en leef voor jezelf. Dat is waar je (opnieuw) gelukkig van wordt.

 

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.

Charlotte schreef eerder:

Vergeving na narcistisch misbruik: hoe doe je dat?
Leren om jezelf los te zien van je eigen ego na narcistisch misbruik
Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet vast blijft zitten in je verhaal over je narcistische ex?
Hoe te dealen met co-ouderschap met een narcist
De dynamiek tussen een narcist en een empathisch persoon
Dealen met een narcistische familie
4 tekenen dat je te maken hebt met een gewelddadige of narcistische partner
5 redenen waarom we in een destructieve narcistische relatie blijven