Lifestyle / Media
Media

Over narcisme: Tips om de Kerst door te komen na narcistisch misbruik

In of na contact met een narcist, ben je vaak extra kwetsbaar en juist dan kunnen de feestdagen nog pijnlijker aanvoelen. Of dit nou met een narcistisch familielid of partner is geweest, dat is om het even. 

kerst narcisme

Niemand wil met de feestdagen alleen zijn. En je kunt je eenzaam voelen en het lijkt wel of je overal “happy families of happy couples” ziet, op t.v., radio, reclames, etc.. Hou echter voor ogen waarom er geen contact meer is met de narcist in kwestie en waar je dit voor doet. Voor jezelf. Hou voor ogen dat geen moment hetzelfde is en dat de Kerst die het dit jaar is, er volgend jaar ongetwijfeld totaal anders uitziet. 

Bedenk dan ook dat Kerst, net als alle andere dagen, slechts maar een dag is. Met dat verschil, je bent vrij, dus ga je er –hoe moeilijk ook- een leuke dag van maken, voor jezelf! Hoe moeilijk ook! Daarom wil ik je wat tips geven om de kerstdagen door te komen en het wat draaglijker voor je te maken.

Boek een vakantie of een stedentrip

Of je nou een dag naar België of Duitsland gaat, of je boekt een groeps- of singlereis; door weg te gaan, kan het minder eenzaam voelen en heb je afleiding door activiteiten met anderen.

Ga eropuit naar een grote stad

In de grote steden lopen vaak veel toeristen en singles rond en zijn er veel gelegenheden waar je iets kunt eten, drinken of ondernemen. Toeristen hebben vaak geen speciale plek tijdens kerst die ze bezoeken, dus die gaan dingen doen die ze tegenkomen in de vreemde stad. Als je hiertussen loopt, heb je minder het gevoel dat het kerst is.

Filmmarathon

Trakteer jezelf op een dag niets anders dan heel de dag series of films kijken. Op die manier gaat de tijd aan je voorbij en kun je even je aandacht afleiden van deze Kerst. Zorg dat je jezelf lekker verwent, dus maak het gezellig voor jezelf met een kaarsje, hapje en een drankje!

Lotgenotencontact

Er zijn genoeg anderen die op deze dagen ook alleen zijn en enorm tegen deze dagen aankijken. Misschien kun je met elkaar deze dag iets inplannen, zoals een etentje, wandelen of wat voor onderneming dan ook. Probeer een aantal mensen te vinden via fora of plaats zelf een post op internet en spreek met elkaar af op een plek die centraal ligt voor iedereen. Waarschijnlijk staat je hoofd er helemaal niet naar, maar het kan heel waardevol en fijn zijn en wellicht hou je er zelfs nieuwe vriendschappen aan over. Zeker als je bedenkt dat er steeds meer mensen eenzaam zijn, laat staan met de feestdagen! 

Internet

Kost bovenstaande je allemaal te veel energie of zie je dit echt niet zitten, dan kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om te chatten en je verhaal te delen met lotgenoten. Dit geeft verbinding en laat je je minder eenzaam voelen. 

Beweging of creatief bezig zijn

Beweging is altijd goed, dus ook deze dagen. Ga even naar buiten om een frisse neus te halen. Of ga creatief aan de slag. Doe iets waar je anders nooit tijd voor hebt of maakt. Dit kan fotografie zijn, schilderen, schrijven, dichten, doe datgene wat goed voelt voor jou en bij jou past. Op deze manier breng je je mind in een staat van zijn, wat ontspanning geeft. 

Tuurlijk is alleen zijn met de feestdagen pijnlijk en wellicht kunnen deze tips de pijn ietwat verlichten. Zoals gezegd, hou voor ogen, geen moment blijft hetzelfde en wellicht ziet volgend jaar er heel anders uit. Anders dan je had durven dromen. Dat gun ik jou voor het nieuwe jaar! 

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.

Charlotte schreef eerder:

Over narcisme: Het effect van narcistisch misbruik op je gezondheid
Hoe je weerbaar kunt zijn tegen een narcist
Hechtingsproblemen als je een narcistische ouder hebt
Waarom mishandelen narcisten hun geliefden?
Emotioneel misbruik en narcisme
Hoe herken je een verborgen narcist?
Zelfverwijt na narcistisch misbruik
Zelfliefde na narcistisch misbruik
Vergeving na narcistisch misbruik: hoe doe je dat?
Leren om jezelf los te zien van je eigen ego na narcistisch misbruik
Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet vast blijft zitten in je verhaal over je narcistische ex?
Hoe te dealen met co-ouderschap met een narcist
De dynamiek tussen een narcist en een empathisch persoon
Dealen met een narcistische familie
4 tekenen dat je te maken hebt met een gewelddadige of narcistische partner
5 redenen waarom we in een destructieve narcistische relatie blijven