Seks & relaties / Seks
Seks

Alles wat je moet weten over BDSM

Door 50 Shades of Grey wil iedereen tegenwoordig wel een Dakota zijn met haar eigen mister Grey aan haar zijde. De wereld lijkt massaal uit de kast te komen op het gebied van BDSM en wen blijken allemaal bepaald niet braaf te zijn.

Dolgraag zouden we in de stiletto’s van Dakota willen staan. Bij het idee alleen al kriebelt het in onze onderbuik en worden onze knieën zo week als een oester. Stiekem pluizen we het internet af om info in te winnen: wat heb je nodig voor BDSM? Wat zijn de spelregels van BDSM. Wat heb je nodig voor BDSM? Wat is het verschil tussen SM en BDSM. Hoe snijd je het onderwerp BDSM bij je partner aan? We zochten het allemaal uit.

Wat is BDSM?

De afkorting BDSM staat voor een combinatie van verschillende afkortingen: Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadimn and Masochism (SM). BDSM is een seksuele voorkeur waarbij je elkaar bepaalde seksuele beperkingen oplegt, je prikkelt elkaars zenuwen en de machtsverhoudingen spelen een grote rol. BDSM bevat daardoor verschillende aspecten: bondage (elkaar vastbinden), discipline (bepaalde vormen van bestraffing), het uitoefenen van macht of de ‘slachtoffer’-rol van een machtsspel waarbij er pijn wordt veroorzaakt of ontvangen.

Spelregels BDSM

Het allerbelangrijkste van BDSM is dat alle deelnemers het even leuk vinden. Je moet het niet doen omdat je partner het zo graag wil. Er moeten goede afspraken gemaakt worden tussen beide partijen. Wie is de dominante en wie is de onderdanig, hoe ver kun je gaan, wat is het ‘stopteken’ en welke attributen gebruik je? Spreek van te voren een bepaald woord (of teken, in het geval je niet kunt praten) af dat als stopteken geldt wanneer de onderdanige het te ver vindt gaan. Ook is nazorg heel belangrijk. Door alle prikkels raakt de onderdanige in een soort trance, waar stoffen als endorfine en serotonine worden vrijgemaakt, een piek bereiken en ook opraken.

Verschil BDSM en SM

SM is een onderdeel van BDSM. Bij SM ligt de focus op Sadimn and Masochism. Daarbij spelen bondage en machtsspelletjes geen rol.

Benodigdheden BDSM

De benodigdheden voor BDSM kun je zo breed trekken als je zelf wilt. Je kunt een hele ‘playroom’ inrichten zoals mister Grey in Fifty Shades met een halsband, andreaskruis, touw, mondknevel, maar je kunt het ook kleinschalig houden in de slaapkamer met een paar subtiele attributen een paar handboeien en een sweepje. Je kunt het ook zo extreem maken zoals je zelf wilt met een onschuldige vibrator en een voorbinddildo of pak het extremer aan met kaarsenvet, butplugs. Je hoeft niet eens de sekswinkel in te duiken, want de kans is groot dat je al het één en ander in huis hebt zoals ijsblokjes, tandenstokers, touw, naalden, duct tape, kaarsen, wasknijpers of een veer.

Hoe snijd je het onderwerp BDSM aan bij je vriend?

Het is belangrijk dat jullie op vele fronten levelen. Zorg ervoor dat jouw vriend ook een beetje over BDSM begint te fantaseren. De term zelf klinkt misschien wel heftig, maar je hoeft het natuurlijk niet zo nadrukkelijk te benoemen. Kietel hem bijvoorbeeld af en toe tijdens de seks. Of blinddoek hem met jouw hand. Kijk hoe hij er op reageert.