Ze's sekswoordenboek: Spaanse kraag

Intiem door Redactie Ze.nl

Er bestaan veel aandoeningen aan het mannelijke geslachtsdeel. Denk bijvoorbeeld aan een erectiestoornis, de ziekte van Peyronie en de Spaanse kraag. De één is pijnlijker dan de andere. In dit artikel leggen wij je alles uit over de Spaanse kraag. Wat houdt het precies in? En wat moet je ertegen doen?

Wat is een Spaanse kraag?

Hoewel de naam doet vermoeden dat het met Spanje te maken heeft, heeft het daar niets mee te maken. De Spaanse kraag heeft alles te maken met het mannelijke geslachtsdeel. Door een te strakke voorhuid, blijft de voorhuid bij een Spaanse kraag klem zitten achter de rand van de eikel. De vorm van de voorhuid lijkt hierbij op de kraag van de historische Spaanse kostuums, vandaar de naam Spaanse kraag.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: Squirten

Wat moet je doen als je last hebt van een Spaanse kraag?

Op het moment dat iemand last krijgt van de Spaanse kraag, moet de penis direct gekoeld worden. Vouw hiervoor een coldpack in een handdoek of pak een koude, natte doek. In de meeste gevallen is het daarna weer mogelijk om de voorhuid naar voren te schuiven. Mocht dit niet lukken, dan is het belangrijk dat de huisarts of huisartsenpost zo snel mogelijk gebeld wordt. Een behandeling is namelijk snel nodig. Het dikker worden van de eikel en voorhuid heeft namelijk als gevolg dat de eikel te weinig bloed met zuurstof krijgt. Als dit te lang aanhoudt, is er een kans dat een stukje van de eikel doodgaat. Omg!

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Allereerst gaat de huisarts de penis koelen of inwikkelen in strak verband. Dit zorgt ervoor dat de eikel en voorhuid minder dik worden. Tegelijkertijd helpt dit, samen met een crème, ook tegen de pijn. Nadat de zwelling is verminderd, schuift de huisarts de voorhuid weer naar voren. Is er sprake van een ontsteking, dan wordt er antibiotica voorgeschreven. Heeft iemand vaker last van de Spaanse kraag, dan is het een mogelijkheid om de gehele voorhuid te verwijderen. Hierdoor blijven de klachten weg.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: burlesque

De klachten

Een Spaanse kraag zorgt voor meerdere klachten. Zo zorgt het er mogelijk voor dat de eikel en voorhuid dik worden en het uiteinde van de penis pijnlijk wordt. Daarnaast doet het veel pijn als de penis stijf wordt en als diegene gaat plassen. Ook krijgt de eikel mogelijk een blauwpaarse kleur.

Hoe voorkom je het?

Er worden meerdere adviezen gegeven om een Spaanse kraag te voorkomen. Het eerste advies is om de voorhuid elke keer na het wassen, vrijen en plassen naar voren te schuiven. Daarnaast is het verstandig om de penis elke dag schoon te maken met alléén water. Ook wordt het sterk afgeraden om een piercing te nemen in de penis. En ten slotte, moet erop gelet worden dat na een onderzoek of medische handeling de voorhuid weer teruggeschoven wordt.