Ze's sekswoordenboek: Bondage

Intiem door Anjali

Eén van de meest bekende festisjen is BDSM: Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (SM). Dat is een hele mond vol, maar wat houden deze termen precies in? In dit artikel behandelen we de B in BDSM: bondage.

Wat is bondage?

Bondage in het vastbinden van je (bed)partner. Dit kan zo zacht of hard als jullie zelf willen. Wanneer je partner vastgebonden is kun je met diegene doen wat je wilt. Dat is het spannende aan deze fetisj: macht over iemand, puur om diegene te plezieren. Ook speelt het verrassingselement en het vertrouwen op andere zintuigen een grote rol.

BDSM werd een minder groot taboe door de filmtrilogieserie Fifty Shades of Grey, gebaseerd op de gelijknamige boektrilogie geschreven door E.L. James. Hierin krijgt de hoofdpersoon kennismakingen met BDSM door haar tegenspeler. Deze films waren een groot succes, en kreeg tegelijkertijd ophef en lof voor het weergeven van deze fetisj.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: BDSM

Kenmerkende voorwerpen

Het populairste speeltje is misschien ook wel het meest onschuldig: handboeien. Handboeien zijn te verkrijgen in zowel leer als metaal, waar soms zelfs een kleurrijk nepbontje bij hoort. Ze kunnen serieus gebruikt worden, maar ook gegeven worden op bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, en zijn makkelijk te verkrijgen bij speciaalzaken en feestwinkels. Ook bestaat er speciaal bondagetouw; hier kun je net wat meer mee dan met handboeien. Je kunt ze zo strak knopen als jij of je partner zelf wilt en je kunt veel meer kanten op en veel creatiever zijn dan met handboeien.

Je hoeft je partner niet alleen vast te binden, maar je kunt nog veel meer doen om de ervaring te verbeteren. Zo kun je je partner bijvoorbeel teasen door ze te strelen met een veertje of kietelaar, en kun je deze persoon ook laten vertrouwen op andere zintuigen zoals zicht door ze te blinddoeken met een masker of blinddoek. Daarnaast kun je ook een erotische massage geven met massageolie, of iets in de mond stoppen voor een vernieuwende ervaring.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: G-spot

Kinbaku en shibari

Kinbaku, ook wel shibaru genoemd, is een Japanse vorm van bondage waarbij een persoon op erotische en kunstzinnige manier wordt vastgebonden met touw. Hieraan zitten ethetische regels verbonden, zoals de wijze van knopen, de lengte van het touw en de houding van de persoon. Er wordt veel touw gebruikt, waardoor de persoon in een soort web van touw gevangen zit. Ook is het gebruikelijk dat iemand die vastgebonden wordt een asymmetrishe houding aanhoudt. In het Westen wordt de term 'shibari' vaak gebruikt, maar er is toch enige onderscheiding. Kinbaku leunt meer naar de BDSM-kant, en shibari vertegenwoordigd de ethetische kant.