Meer zin in seks tijdens de ongesteldheid? Zo zit dat!

Intiem door Juliët

Jouw libido schiet als een gek omhoog tijdens jouw ongesteldheid. Je raakt volledig in the mood. Het lijkt misschien wat onlogisch, maar toch is het dat niet. Hoe zit dit dan precies? Lees gauw verder en kom erachter waarom jij zoveel in seks hebt.

Seks en ongesteldheid

Tijdens jouw menstruatiecyclus vinden er allerlei hormonale veranderingen plaats. Continu zijn er stijgingen en dalingen in je oetstrogeen-, progesteron- en testosteronniveau. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het verlangen naar seks. Oestrogeen verhoogt namelijk het libido en verlangen in seks. Progesteron onderdrukt juist het libido.

Hormonen

Zodra jij ongesteld bent, ontstaan er pieken in je oestrogeen en progesteron. Telkens stijgen en dalen ze. Dit moment in de cyclus zorgt ervoor dat we meer opgewonden raken. Tijdens je menstruatie en vlak erna is je progesteron het laagst, terwijl je oestrogeen juist toeneemt. Je krijgt steeds meer zin. Klinkt dus nog best logisch dat verhoogde libido. Vind je niet?

Ontlading

Je bent tijdens je ongesteldheid niet alleen meer opgwonden, de kans op een gevoelige vulva is ook een stuk groter. Het is dus extra plezierig als je daar gestimuleerd wordt. Oh ja, en een orgasme zorgt er ook voor dat er meer bloed je vagina verlaat. Klinkt misschien niet heel fantastisch, maar toch is niet minder waar. Orgasmes stimuleren juist het bloed en weefsel om af te stoten en daardoor krijg jij een verkorte menstruatie. Ideaal toch?

Pijn verlichtend

Wist je dat een vrijpartij juist een pijn verlichtende werking heeft voor mensen een baarmoeder? Seks en een orgamse verlichten namelijk stress en pijn. Dit zijn juist de twee dingen waar je onbewust naar verlangt in die maand. Je gelukshormonen (endorfines) komen vrij tijdens een orgasme en die zorgen ervoor dat PMS-symptomen (stress) verminderen.

Natuurlijk glijmiddel

Heb jij wel eens moeite om vochtig te worden down under en gebruik jij regelmatig glijmiddel? Dan raden wij je zeker aan om eens een keer seks tijdens je menstruatie te proberen. Hoe dat dan? Menstruatiebloed is eigenlijk een soort natuurlijk glijmiddel. En het is nog gratis ook. Een cadeautje van je lichaam waardoor de sekspartij nog fijner en soepeler verloopt.

Zin of niet? 

Let er alleen wel op dat het bij ieder persoon anders is of ze zin hebben in een sekspartij of niet. Sommige mensen houden er namelijk niet van als ze last hebben van kramp of bloedverlies, om dan actief bezig te gaan in bed. Bij een andere zorgt het juist weer voor ontlading. Geef daarom altijd je grenzen aan, want je hebt er niks aan als je iets tegen je zin doet.