Wanneer heb je genoeg seks in een gezonde relatie?

Intiem door Maya Luz

Je hebt het mensen vast weleens horen zeggen: in een gezonde relatie zou je een keer per week seks moeten hebben. Dit magische getal komt uit de wetenschap, maar is het eigenlijk wel echt zo? Dit is wanneer je weet of je genoeg intimiteit hebt in je relatie.

Lees ook: Waarom houden we zo graag een lijstje bij van onze bedpartners?

Hoeveel seks is genoeg?

Die magische één keer per week heb je vast weleens voorbij horen komen. Het komt voort uit een onderzoek uit 2016 waaruit bleek dat die ene keer per week de sweet spot was voor de meeste koppels. Minder intimiteit zorgde voor een minder bevredigend seksleven en meer initmiteit zorgde niet per se voor meer bevrediging. Dit klinkt dus veelbelovend, maar er is toch geen one-size-fits-all oplossing voor dit vraagstuk. Hoeveel intimiteit jij en je partner zouden moeten hebben hangt namelijk volledig van jullie en jullie relatie af. Zo kunnen jullie allebei een hoger libido hebben en is één keer per week niet genoeg. Maar het kan ook zo zijn dat jullie een lager libido hebben en dus wat minder vaak intiem zijn. Het is eigenlijk überhaupt niet de bedoeling dat jullie jezelf regels geven voor hoe vaak jullie onder de lakens zouden moeten kruipen. Als jullie tevreden zijn met jullie intimiteit, is er eigenlijk niks aan de hand.

Hoe weet je of jullie genoeg seks hebben?

Twijfel je toch over of jullie seksleven bevredigend genoeg is? Dan hebben we een paar handige signalen waaraan jullie kunnen herkennen of jullie intieme leven gezond is voor jullie allebei.

1. Je kijkt uit naar het hebben van seks

Seks moet altijd iets leuks zijn dat je met je partner doet. Het moet absoluut geen klusje of taak zijn waar je tegenop kijkt. Als je het gevoel hebt dat het moet zodat je er maar gewoon vanaf bent, dan gaat er iets mis. Intimiteit is geen verplichting. Als jij of je partner geen zin heeft, dan gebeurt het gewoon niet, zo simpel is het. Maak je dan vooral geen zorgen of je dan wel vaak genoeg intiem bent met elkaar. Communicatie is hier het belangrijkste.

2. De seks is bevredigend

Niet iedere vrijpartij kan een tien krijgen, maar over het algemeen weet je dat jij en je partner goed zitten als jullie achteraf allebei een bevredigd gevoel hebben. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Hou je dus meer bezig met hoe de vrijpartij is en of je ervan geniet dan hoe vaak jullie het doen. Zolang jullie allebei van elkaar genieten, is de hoeveelheid vrijpartijen bijzaak.

3. Jij en je partner zijn comfortabel met elkaar

Naast goede seks is het ook belangrijk om seks te hebben waarbij je je comfortabel voelt. Je voelt je veilig bij je partner en vindt het niet ongemakkelijk meer om je uit te spreken over dingen die je wel of niet fijn vindt. Zolang de communicatie goed verloopt is er eigenlijk niks aan de hand.