Waarom houden we zo graag een lijstje bij van onze bedpartners?

Single & daten door Anne-Fleur

We love lists. Er is niets beter dan alle dingen in je drukke hoofd op een rij zetten. Of het nu gaat om een dagelijkse to do-list of een opsomming van boodschappen die je in huis moet halen. Een hele andere (een wellicht wat interessantere) lijst, is er een met alle bedpartners die je ooit hebt gehad. Meer mensen dan je denkt houden zo'n lijstje bij, maar waarom doen we dat eigenlijk zo graag? Lees gauw verder.

Lees ook: Hoe kan het dat je opeens op iemand afknapt (en dus the ick krijgt)

Lijstje maken van bedpartners

Hoeveel mensen ken jij die een lijst bijhouden van hun bedpartners? De kans is groot dat niet iedereen er zo open en bloot over is, want bijhouden met wie je in bed gedoken bent, doet eigenlijk iedereen wel. Of het nu gaat om een geschreven lijst of een die in je hoofd zit. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Glamour vroeg aan lezeressen wat hun redenen zijn voor het bijhouden van zo'n lijst met bedpartners.

Waarom doen we dit?

Als jij een zo'n sex list bijhoudt, dan heb je hier vast je eigen redenen voor. Tegen Glamour zegt een lezeres: "Het is eigenlijk een manier om one-night-stands en echte relaties uit elkaar te houden." Ook gaf ze als reden dat lijsten heel leuk zijn om te maken en leuke manieren zijn om terug te kijken naar dingen van vroeger. Got it! Weer iemand anders vond het lijstje ook een leuke om bij te houden. Niet per se om er ook echt naar te kijken, maar gewoon voor de 'heb'. Verder gaven ook meerdere mensen aan het soms uit te wisselen met vriendinnen. Ja, echt, met scores en al!

Zelfvertrouwen

Een andere lezeres liet aan Glamour weten een lange tijd een lijst bijgehouden te hebben, maar deze verwijderde nadat ze een serieuze relatie kreeg. "Ik had vroeger een lijst, en toen mijn vriend en ik al een tijdje samen waren, verwijderde ik die omdat het voelde alsof ik mezelf alleen maar probeerde te bewijzen dat ik seks had gehad, en ik niet de behoefte voelde om dat te doen", zegt ze. "Ik wilde het graag op feestjes uitbrengen, met foto’s, en daar schaam ik me voor. Ik paradeerde ermee rond als een symbool van volwassenheid, terwijl ik het nu zie als een jong persoon die zich als volwassene niet veilig voelde."

Diepere betekenis

Meerdere lezers vertellen een zelfde soort verhaal aan Glamour. Waar zo'n lijstje met bedpartners onschuldig en 'fun' lijkt, kan er voor veel mensen toch ook een diepere betekenis achter zitten. Dan hebben we het natuurlijk over drang om te bewijzen of je zelfzekerder voelen als je veel seks hebt gehad. Uiteindelijk is het belangrijk om je te beseffen dat het aantal bedpartners niets uitmaakt voor wie jij bent als persoon. Ook al heb je er geen, een of honderd. It doesn't define you. Een lijst bijhouden is leuk, maar zorg er dan voor dat het ook écht leuk blijft.