Hoe kan het dat je opeens op iemand afknapt (en dus the ick krijgt)

Single & daten door Anne-Fleur

Het opeens krijgen van 'the ick' heb je - of je de term nu kent of niet - vast weleens meegemaakt in jouw datingleven. Maar hoe kan dit nu eigenlijk? Hoezo knap je door je 'ick' zomaar op iemand af? Wij leggen het je haarfijn uit.

Wat is de ick?

Op TikTok heb je vast genoeg video's gezien met mensen die daarin hun icks delen. Maar wat houdt deze term in de datingscene nu eigenlijk precies in? Je krijgt 'de ick' wanneer je leuk aan het praten of sjansen bent met iemand en opeens doet diegene iets waardoor jij volledig op deze persoon afknapt. Het is het enige wat je ziet of hoort wanneer je met deze persoon aan het praten bent en je voelt je letterlijk 'icky' als je erover nadenkt. Hoe is het nu mogelijk dat je door één specifiek dingetje zo op iemand kan afknappen?

Onderliggende gevoelens

Bij de ick merk je dat dat bepaalde ding eigenlijk de druppel is die de emmer doet overlopen. De kans is groot dat jij in jouw hoofd al onderliggende gevoelens had van 'hmm, nee, dit wordt 'm denk ik niet'. Misschien voelde je dat aan de oppervlakte nog niet zo, omdat je iemand ook een kans wilde geven. De ick is dus een soort van teken dat jij en de persoon waarmee jij praat toch niet zo'n match made in heaven zijn.

Kun je genezen van de ick?

Oké, je hebt de ick van iemand gekregen, maar hoe moet je nu verder? Kun je er nog van genezen? Het ligt er een beetje aan of de ick excusable is of dat je je er echt niet overheen kunt zetten. Je hoeft het namelijk niet direct met iemand af te kappen als je ziet dat deze persoon eigenlijk ook heel veel leuke kwaliteiten heeft. Het is goed om na te denken of jou dit in een verdere relatie gaat laten ergeren aan deze persoon, of dat het allemaal wel meevalt. Wil je het toch verder doorzetten, probeer je dan vooral te focussen op de positieve dingen en voorkom zoveel mogelijk dat je deze ick ziet.

Voorbeelden van icks

Het ding bij de ick is dat het een heel willekeurig of random iets is. Het kan letterlijk overal vandaan komen en elk miniscule dingetje kan jou laten afknappen op iemand. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende icks waar meerdere mensen last van hebben. We zetten ze op een rij.

  • Gewoontes zoals snurken of smakken tijdens het eten
  • Manieren van praten zoals grof taalgebruik of eentonige gesprekken
  • Manieren van lachen (een beetje gemeen, maar het kan wel)
  • Hygiëne, bijvoorbeeld geen deodorant gebruiken of één keer per week je tandenpoetsen
  • Voor de mannen: vrouwonvriendelijke uitspraken of anti-feminisme
  • De manier waarop iemand loopt

Heb jij weleens de ick gekregen van iemand?