Sexsomnia: alles wat je moet weten over dit fenomeen

Intiem door Anne-Fleur

De één praat in z'n slaap, terwijl de ander soms nachtelijke wandelingen maakt - allemaal zonder dat ze het doorhebben. Deze termen kennen we allemaal natuurlijk wel, maar heb je weleens gehoord van sexsomnia, ook wel slaapseks? In dit artikel leggen we je alles uit over dit bijzondere fenomeen.

Lees ook: Dit is het populairste seksstandje volgens Goedele Liekens

Wat is sexsomnia (slaapseks)?

Sexsomnia, ook wel bekend als slaapseks, is een type parasomnie. Dit is een categorie slaapstoornissen waarbij abnormaal gedrag, emoties of bewegingen tijdens de slaap plaatsvinden. Specifiek bij sexsomnia gaat het om het uitvoeren van seksuele handelingen terwijl je slaapt. Deze handelingen kunnen variëren van masturbatie tot geslachtsgemeenschap. De persoon die sexsomnia ervaart, is zich meestal niet bewust van zijn of haar acties tijdens zo'n episode en heeft er vrijwel nooit een herinnering aan bij het ontwaken.

Onbekend

De reden dat je misschien nog nooit van deze term hebt gehoord, is natuurlijk best logisch. De mensen die eraan lijden weten vaak zelf niet eens dat ze het hebben. Tenzij men zichzelf verwondt tijdens een episode, is het dan ook moeilijk te bestuderen. Ergens is het een super vaag fenomeen, maar het is wel belangrijk dat er meer erkenning voor komt.

In 2010 is er een onderzoek gedaan naar slaapseks. Tijdens dit onderzoek werden duizend willekeurige Noorse mensen ondervraagd. Zeven procent van deze mensen gaf aan weleens sexsomnia ervaren te hebben en drie procent leeft met het fenomeen. Ook interessant: slaapseks komt dubbel zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Oorzaak van slaapseks

Hoe krijg je slaapseks en waarom? Volgens Carlos Schenck, professor aan het Hennepin County Medical Center van de Universiteit van Minnesota, is dat moeilijk te zeggen. Tegen CNN vertelt hij: "We kennen de uiteindelijke oorzaak niet, maar er is een genetisch component. Als je minstens één eerstegraads familielid hebt met een slaapstoornis, is de kans groter dat jij er ook last van krijgt." Ook is het lastig voorspelbaar of je slaapseks kan ontwikkelen of niet. After all is het een slaapstoornis. "Sommige mensen die als kind in slaap praten of lopen, ontwikkelen als volwassenen sekssomnia of een andere slaapstoornis, maar veel mensen ook niet."

Behandeling tegen slaapseks

Omdat het fenomeen zo vaag en moeilijk te bestuderen is, zijn er nog geen definitieve behandelingen ontwikkeld tegen sexsomnia. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf zou kunnen doen om deze stoornis 'te behandelen'. Zo kan het verminderen van stress helpen, maar ook het vermijden van alcohol en drugs en het zorgen voor een veilige slaapomgeving.