Wat is de functie van de clitoris?

Intiem door Maya Luz

De clitoris is en blijft voor veel mensen een mysterie. Wat is het nou eigenlijk, waar is het en wat doet het nou eigenlijk? Zelfs voor vrouwen zelf is dit niet altijd even duidelijk. Wij helpen graag! Dit is de functie van de clitoris.

Lees ook: Hoe vaak denken vrouwen aan seks?

Wat is de clitoris?

Je clitoris is een belangrijk orgaan wanneer het gaat om seksueel genot. De klit staat vooral bekend als dat puntje bovenaan je vulva, maar dit is alleen het gedeelte dat zichtbaar is. Je klit bestaat uit een vrij complex netwerk van zenuwen waarvan sommige stukjes zich inwendig bevinden. Het stimuleren van de klit zorgt voor seksuele opwonding en kan ook leiden tot orgasmes.

Wat is de functie van de clitoris?

De klit heeft eigenlijk maar één functie en dat is het kunnen ervaren van seksueel genot. De klit zorgt ervoor dat jij geniet van seks en orgasmes kunt krijgen. Je volledige vulva is een erogene zone, wat inhoudt dat het aanraken hiervan kan zorgen voor seksuele opwonding. Je klit is het meest gevoelige gedeelte hiervan. Dit orgaan kan de meest intense en plezierige sensaties veroorzaken in je lichaam. Je klit is gevoelig voor allerlei verschillende soorten aanrakingen. Wat het fijnst voelt verschilt per persoon. Sommige mensen vinden het fijner als iemand er met hun handen aanzit, of juist met hun mond of met een speeltje. En je hoeft niet alleen aan het uitwendige gedeelte van de clitoris te zitten om deze te stimuleren. De klit kan ook gestimuleerd worden door middel van peneratie. Experimenteren met verschillende soorten aanrakingen bij jezelf en met een partner zorgt ervoor dat je je eigen lichaam leert kennen. Zo weet jij het beste wat je zelf fijn vindt en wat niet.

Waar zit de clitoris?

De clitoris is dus dat puntje bovenaan je vulva. Dat is het plekje dat we allemaal wel kennen. Maar je klit is veel groter dan dat. Je klit loopt onder je huid nog verder door waardoor de rest van je vulva ook erg gevoelig is. Hij loopt door langs de zijkanten van je vulva, langs je vagina. Hierdoor kun je dus ook enorm genieten van penetratie tijdens seks. Wanneer je bij jezelf of iemand anders je klit wil stimuleren, is het dus goed om niet alleen bij het puntje te blijven hangen. Zo kun je de intensiteit opbouwen door naar het puntje toe te werken of juist een beetje afwisseling te bieden.

Lees ook: Zoveel calorieën verbrand je met seks