Huh? Kunnen vrouwen ook een ochtenderectie hebben?

Intiem door Juliët

Goedemorgen! Dat mannen met een bobbel onder de lakens wakker worden is inmiddels bekend. Maar wist je dat de clitoris er ook wat van kan? Bij vrouwen is de opwinding dan misschien minder zichtbaar, maar toch kunnen we ontwaken met een erectie. Wij vertellen je hoe dit zit.

Een ochtenderectie

Bij mannen is een erectie vaak een hormonale reactie die te maken heeft met de doorbloeding. Zodra er bloed naar de penis stroomt, groeit er een erectie. Maar wist je dat bij vrouwen hetzelfde gebeurt? Vrouwen hebben namelijk een geslachtsorgaan die zowel in de nacht als overdag vlak voor het wakker worden sterk doorbloed is. Heb je wel eens gemerkt dat je kletsnat wakker werd? Nee we bedoelen geen zweet. Het lijkt net of je wakker wordt uit een natte droom. In de nacht kan de clitoris groeien en dan kan een vrouw een natte droom ervaren.

Bij mannen wordt een ochtenderectie vaak geassocieerd met geilheid, maar eigenlijk heeft dit hier niks mee te maken. Het is hoofdzakelijk een hormonale reactie. Bij de vrouw is het juist andersom. Een opgezwollen clitoris betekent dat je opgewonden bent. Het grootste deel van je clitoris zit in je lichaam en dus niet alleen aan de buitenkant. Zodra je opgewonden wordt raakt de clitoris stijf en als 'het knopje' doorbloedt raakt dan kan de clit wel twee centimeter groeien.

 

Huh welke ochtenderectie?

Toch zijn er maar weinig die een erectie merken in de ochtend. Bij mannen groeit een flinke bobbel en bij de vrouwen zie je bijna niks. Een vrouw kan nog wel eens moeilijk inschatten of het lichaam reageert op een opwinding of niet. Als je merkt dat je nat bent, dan weet je het in ieder geval bijna zeker. Vochtigheid is namelijk een gevolg van opwinding. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Als je niet of nauwelijks nat bent, kun je nog steeds een opgewonden clit hebben. Zodra je heel geil wakker wordt en toch niet nat bent. Kan het zijn dat je lichaam opgewonden is, maar mentaal ben je er nog niet klaar voor. Misschien heb je stress of angst. Allemaal redenen dat je je niet compleet kunt overgeven.

 

Genegeerd 

Waarom is er eigenlijk zo weinig bekend over een vrouwelijke erectie? Jarenlang werd de clitoris genegeerd. In 1672 werd het gevoelige plekje ontdekt. Vanaf 1998 is de clitoris pas echt in beeld gekomen. Mannen groeien op met de penis in hun hand. Jongens worden zindelijk en hebben de penis in de hand. Een vrouw hoeft dit niet met haar vulva, hierdoor ontstaat er een soort achterstand met het ontdekken van je eigen lichaam.

 

Onbekend met een ochtenderectie

Voor veel vrouwen is opgewonden worden nog iets nieuws. Waarschijnlijk ben je er (nog) niet zo bewust van. Forceer vooral geen ochtenderectie. Ontdek bijvoorbeeld je vulva met een spiegel. Hoe ziet die er eigenlijk uit? Zodra jij jouw seksualiteit ontdekt staat je brein open voor seksuele prikkels. Je beleeft bewuster veranderingen van je vulva en clitoris. Zodra jij mentaal opgewonden wordt, zal je dat lichamelijk beter oppakken. Ga op onderzoek uit!