Je natte haren borstelen: is het écht zo slecht voor je?

Haar door Anne-Fleur

Een onderwerp dat voor eeuwig in ons hoofd blijft spoken: is het wel of niet goed voor je om je natte haar te borstelen? De één noemt het een schande als je dat doet en de ander vindt het allemaal wel prima. Maar wat is nu het échte antwoord? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: De ‘sleek bun’: is het slecht voor je haarlijn?

Haar borstelen als het nat is: do or don't?

We willen natuurlijk allemaal het beste voor ons haar. Misschien wil je wel heel graag lange lokken of wil je je (korte) coupe gewoon lekker gezond houden. Ons haar borstelen doen we - als het goed is - bijna allemaal, maar moeten we dat ook met nat haar doen? Of toch liever niet? Het antwoord lijkt nergens beschreven te staan, tot nu! Wij hebben voor eens en voor altijd het juiste antwoord voor je.

Haartypes

Om een heel lang verhaal lekker kort te houden, ligt het uiteindelijk volledig aan jouw haartype of je nat haar moet borstelen of niet. Angela Onuoha is tricholoog en is gespecialiseerd in haarziekten en -afwijkingen. Zij stelt dat mensen met steil haar of haar met slag beter hun haar kunnen borstelen als het droog is - niet wanneer je net uit de douche komt, dus. Mensen die een krultextuur hebben kunnen beter wél hun natte haar borstelen voordat het opdroogt.

Elastisch

Wanneer je haar nat is, wordt je haar elastischer en hoewel dat voor haar met krultextuur niet per se een probleem is, kan het voor steil en golvend haar niet goed zijn. Als het natte steile of golvende haar elastisch is dan kan het haar sneller afbreken, dit wordt nog een stukje erger als je het borstelt.

Voor haar met krultextuur is het juist wel goed als om te borstelen als het nat is. Dit komt omdat droog krulhaar wat gevoeliger is om te breken en dus beter uitgeborsteld kan worden als je net onder de douche vandaan komt. Bij steil en krul haar werkt het dus net andersom!

Lees ook: 6x verschillende haartools om een leuke look te creëren