Dit is alles wat je moet weten over shampoo bars

Haar door Kyra

Er bestaan oneindig veel producten voor je haar. Elk product doet iets anders voor je haar. Wist je dat shampoo ook in een bar vorm bestaat? Dit is heel anders dan de vloeibare variant die we gewend zijn. Wat is het en hoe werkt het? Wij leggen het je uit.

Lees ook: Op deze ingrediënten moet je letten bij een goede shampoo

Wat is het?

Een shampoo bar is de vaste versie van vloeibare shampoo. Shampoo maakt men vloeibaar door water toe te voegen. Grotendeels bestaat jouw shampoo dus uit water. Bij een shampoo bar is dat niet zo. Alle ingrediënten die je nodig hebt, zitten compact in het stuk shampoo. Het water haal je uit de douche zelf! Super fijn voor tijdens het reizen. Je hoeft niet te letten op de groottes van je shampoo. Een shampoo bar gaat zorgeloos door de douane.

Naast dat het compacter is, is het ook beter voor de natuur. Het produceren van vloeibare shampoo kost veel water. Ook tijdens het uitspoelen heeft vloeibare shampoo meer tijd nodig om volledig van je hoofd en haar te verdwijnen. Een bar is veel sneller weg. Ook komen de meeste shampoo bars in kartonnen verpakkingen. Deze zijn veel makkelijker te recyclen. De flessen waar vloeibare shampoo in zit, beland helaas vaak in onze oceanen.

Verder maak je veel langer gebruik van een shampoo bar dan de vloeibare variant. Eén bar is hetzelfde als twee à drie flessen shampoo. Dat betekent dat de (misschien) hogere prijs ineens het meer waard is. Als je de prijs van één bar vergelijkt met drie flessen shampoo, is het een stuk aantrekkelijker. Dit betekent dat je minder tripjes naar de winkel maakt, de schappen minder snel leeg raken en dus dat er minder vrachtwagens of -schepen gaan reizen. Als laatst betekent het ook dat je op lange termijn nog minder verpakkingen gebruikt.

Hoe gebruik je shampoo bars?

Er bestaan voor elk haartype geschikte shampoo bars. Zo letten ze niet alleen op haartypes zoals krullend of stijl, maar ook op de dikte van je haar en de ‘problemen’ die je ondervindt. Heb je bijvoorbeeld last van pluizig haar? Geen zorgen, er bestaan shampoo bars om dit op te lossen. Je hoeft overigens geen problemen te hebben. Ook voor gebalanceerd haar zijn er opties.

Het gebruiken van shampoo bars klinkt moeilijker en intimiderender dan dat het is. Maak je haar en je bar nat en ga van de wortels tot de puntjes met de bar heen en weer. Doe dit zo’n vier à vijf keer voor het beste resultaat. Hopelijk merk je dat je haar lekker begint te schuimen. Masseer het product dat is overgebleven goed in op je haar en hoofdhuid. Goed genoeg in gemasseerd? Dan is het tijd om je haar uit te spoelen. Voor sommige mensen is het beter om je haar twee keer te wassen, maar experimenteer daar mee.

Er is een goede reden voor het direct toepassen van de shampoo bar op het hoofd. Met vloeibare shampoo zijn we gewend om het eerst op onze handen te doen en het daarna in te masseren. Bij een vaste shampoo werkt dat anders. Als je de bar eerst op je handen smeert en het daarna op je hoofd doet, verlies je belangrijke ingrediënten op je handen. De oliën nemen namelijk deze stoffen in. Het is dan meer alsof je je handen wast dan je haar.

Conditioner

Naast shampoo komen meer producten in reep vorm. Zo bestaat er ook conditioner. Het aanbrengen van een conditioner bar werkt hetzelfde als shampoo. Het enige verschil is dat je de conditioner iets langer laat zitten. Hierdoor krijgt je haar extra veel hydratatie. Dit ga je echt terugzien bij het resultaat. Gebaseerd op jouw wensen en je haartype vind je de perfecte combinatie van shampoo en conditioner.

Lees ook: Haar wassen: 10 feitjes en fabels