3 ingrediënten in haarproducten die je wilt vermijden

Haar door Redactie Ze.nl

Zo groen en natuurlijk mogelijk leven. Dat is tegenwoordig de trend. Ook in haarverzorgingsproducten worden steeds meer natuurlijke ingrediënten gebruikt en komen er steeds meer merken met een ?natuurlijke? lijn. 
 
Toch worden we nog heel vaak voor de gek gehouden. Met woorden als ?natuurlijk? en ?biologisch? groot op verpakkingen, ben je snel over de streep gehaald. Dit, terwijl heel wat van deze producten toch chemische ingrediënten bevatten die nadelig zijn voor de gezondheid van je haar.  Check daarom altijd de ingrediëntenlijst en kijk uit voor in elk geval de volgende drie ingrediënten.

1. Sodium Lauryl Sulphate
Sodium Lauryl Sulphate (SLS) zit in de meeste shampoos. Het wordt gebruikt om vuil uit het haar te verwijderen. Daarnaast schuimt het ook heel erg. Jarenlang vond men het belangrijk dat shampoo schuimde, omdat het geassocieerd werd (en nog steeds wordt) met schoner haar. Terwijl dit natuurlijk niet het geval is. SLS werkt eigenlijk zo goed, dat het al de natuurlijke oliën uit je haar verwijdert. Dit leidt tot uitdroging van het haar en droog haar kan weer leiden tot breken. Vooral als je haar krult, kroes is of heel erg droog is, is dit een nadeel. Dus: vermijd SLS en kies voor een milder ingrediënt, zoals cocamidopropyl betaine. Dit is minder irriterend voor de hoofdhuid en reinigt het haar op een milde wijze, waardoor je natuurlijke oliën niet worden weggewassen.  
 
2. Minerale olie
Minerale olie is ook een ingrediënt dat in heel veel producten (voornamelijk moisturizers) voorkomt. Het is goedkoop en zorgt ervoor dat er voldoende vocht in je haar blijft. Dat lijkt voor droog kroes- en krullend haar heel erg goed. Maar het nadeel van minerale olie is dat het een afgesloten laag legt om je haar waar niks meer uit of in kan. Het gevolg is dat je haar niet meer gevoed kan worden. Om de minerale olie uit je haar te krijgen, heb je een shampoo nodig met sulfaten. En die wil je nou net vermijden. Een goede moisturizer is kokosolie. Kokosolie dringt diep het haar door, behoudt de vochtbalans en maakt het haar zacht.

3. Siliconen
Siliconen brengen een laagje om je haar, waardoor je haar er beter en gezonder uitziet. Er zijn twee typen siliconen: water oplosbare en niet water oplosbare siliconen. Water oplosbare siliconen hebben vaak de voorkeur, omdat je ze er met water uit kunt wassen. Niet water oplosbare siliconen moeten met een sulfaten shampoo worden uitgewassen, wat weer resulteert in droog haar. Uiteindelijk leidt te veel gebruik van siliconen tot vet en ?zwaar? haar. 
 

 
Voor alle bovenstaande ingrediënten geldt dat je natuurlijk zelf moet bepalen wat goed of slecht is voor je haar. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld last van de sulfaten in shampoos.  Als je merkt dat je haar vaak droog is of heel veel breekt, is het toch raadzaam om de ingrediëntenlijst van je haarproducten onder de loep te nemen. 
 
Welke ingrediënten vermijd jij?Iedere vier weken geven Aisha en Megisa van Myblackhair.nl de beste haartips & trics voor alle vrouwen met kroes- en krullend haar.

Wil je meer lezen over extensions, de verzorging van je krullen en alle trends op het gebied van blackhair & beauty? Ga dan naar de website van Myblackhair.nl.