Haar wassen: 10 feitjes en fabels

Haar door Lien

Koud water zorgt voor glans en nat haar moet je niet kammen… Welke feitjes en fabels over haar wassen kloppen écht? Wij zochten het voor je uit – tot in de puntjes.

FEIT/FABEL: shampoo moet je grondig inmasseren.

Een stimulerende hoofdhuidmassage kan haaruitval verminderen. Dit komt doordat het de bloedcirculatie bevordert. Te grondig inmasseren is dan weer niet gewenst, hierdoor haal je te veel talg van je hoofdhuid. Dat klinkt op zich als iets wat je wel wilt, maar heeft uiteindelijk juist een ongewenst effect: je hoofdhuid gaat extra hard aan het werk om die talgvoorraad zo snel mogelijk aan te vullen.

FABEL: shampoo zoveel mogelijk gebruiken is goed.

Dit is een misvatting. Eigenlijk wordt het tegenovergestelde aanbevolen! Hoe vaker je je haar wast, des te meer de natuurlijke oliën van je haar worden aangetast, wat kan leiden tot broosheid. Het draait niet zozeer om de frequentie van wassen, maar om het gebruik van voedende haarmaskers en conditioners. Een keer wassen per wasbeurt is voldoende, gebruik niet meer dan een muntstukgrootte aan product!

FABEL: je moet regelmatig van verzorgingsproducten wisselen.

Dit is een misvatting. Als je eenmaal een product hebt gevonden dat goed bij je haartype past, blijf daar dan bij. Toch kan je variëren door bijvoorbeeld een shampoo voor dun haar te combineren met een conditioner voor beschadigd haar. Zo worden de verschillende behoeften van je haar op elkaar afgestemd.

FEIT: koud water geeft je haar meer glans.

Het is een feit dat koud water een sluitende werking heeft op de schubbenlaag, resulterend in een soort 'schrikreactie' die gezonde lokken extra glans geeft. Bovendien draagt een koude douche bij aan een betere bloedcirculatie van de hoofdhuid. Dit leidt dan weer tot sterkere lokken. Spoel je haar dus gerust af met koud water.

FEIT/FABEL: minder wassen betekent minder vet haar.

Dit kan, maar is niet altijd het geval. Het antwoord is afhankelijk van je haartype. Bij de één zorgt minder wassen ervoor dat het haar minder vet wordt, bij de ander maakt dit geen verschil of wordt het na verloop van tijd nog sneller vet. Probeer uit wat voor jou goed werkt en kies de methode die het beste bij de behoeften van jouw haar aansluit.

Meer lezen: Droogshampoo: alles wat je erover wilt weten

FEIT/FABEL: het is slecht om nat haar te kammen.

Dit is gedeeltelijk waar. Het is vooral belangrijk om voorzichtig te zijn. Nat haar kammen of borstelen is prima, maar vermijd ruw drogen met een handdoek en agressief kammen om klitten uit te kammen. Met geduld en zorg zal je haarstructuur niet of nauwelijks beschadigen.