Aha! Hierom ontstaan de beste ideeën vaak onder de douche

Vrije tijd door Jennifer

Inspiratie voor goede ideeën komt altijd op onverwachtse momenten. Spontaan in de nacht, op het toilet, maar nog vaker ontstaan ideeën onder de douche. Hoe komt dat eigenlijk? Het lijkt alsof er iets magisch in het water zit. Al heeft het een heel verklaarbare reden.

Lees ook: Dit is waarom je je gezicht niet onder de douche moet wassen

Inspiratie krijgen onder de douche

Iedereen is weleens inspiratieloos. Niet leuk, maar gelukkig bestaan er genoeg manieren om inspiratie te krijgen. Zo krijgen veel mensen vaak inspiratie onder de douche, terwijl douchen op het eerste gezicht eigenlijk iets saais lijkt. Waar komt de inspiratie dan vandaan? Het enige wat je op dat moment zoal ziet zijn de tegels op de muur, je spons en flessen shampoo en douchegel. Nou, onderzoekers van de Universiteit van Virginia kregen in ieder geval de inspiratie – misschien wel onder de douche – om dit fenomeen te onderzoeken.

Niet gedachteloos staren

Als je geen inspiratie hebt, dan staar je waarschijnlijk niet gedachteloos naar een knipperende cursor of onafgemaakt schilderij. Dat helpt ook niet, blijkt uit het onderzoek. Voor het onderzoek kregen deelnemers eerst de opdracht om binnen 90 seconden zoveel mogelijk ideeën te bedenken over hoe je een baksteen of paperclip kan gebruiken.

Vervolgens kreeg de ene groep een filmscène uit When Harry Met Sally te zien en de andere groep een minder boeiend fragment, waarin mannen de was opvouwen. Daarna kregen ze onverwachts 45 seconden extra om nog meer ideeën te bedenken. Uiteindelijk kreeg de groep die When Harry Met Sally keek duidelijk meer ideeën.

Haar wassen voor creatieve ideeën

Overigens waren mensen niet totaal inspiratieloos na het zien van de was opvouwende mannen. Vooral toen ze wisten dat ze achteraf ideeën moesten bedenken, kregen ze wel meer ideeën dan vóór het kijken van de film. Op dat moment waren de deelnemers tijdens het kijken van het saaie fragment namelijk al bezig met ideeën bedenken. De film was toch niet interessant. Al waren de ideeën wel creatiever bij mensen die When Harry Met Sally keken. Voor écht creatieve ideeën moet je dus met heel iets anders bezig zijn, maar wel iets leuks en aangenaams, zoals bijvoorbeeld het kijken van een romcom of wassen van je haar. Dan ontstaan de beste ideeën.

Lees ook: Hoe slecht is heet douchen voor je huid en haar?