Op deze ingrediënten moet je letten bij een goede shampoo

Haar door Jennifer

De meeste vrouwen (en ook weleens mannen) pakken nooit zomaar een shampoo uit het schap. We kijken altijd naar bijvoorbeeld de geur en wat het doet met je haar. Een mooi kapsel is natuurlijk heel belangrijk! Mocht je zo’n kieskeurig type zijn, dan is dit lijstje met goede ingrediënten van een shampoo een must tijdens het winkelen.

Lees ook: Dit is dus hoe vaak je je haar echt moet wassen tijdens een douchebeurt

Goede shampoo voor je haar

Niet elke shampoo is even goed voor je haar. Als je wat gevoeliger haar hebt, dan mag je best wat meer letten op de ingrediënten van je shampoo. Je wil vast ook nog een mooi, vol kapsel op latere leeftijd, toch? Sommige ingrediënten zitten standaard in een goede shampoo. Zo worden altijd polyphosphaten en EDTA toegevoegd. Zonder deze ingrediënten zouden de shampoos, in combinatie met water, voor flink wat problemen zorgen op je hoofdhuid. Daarnaast hebben shampoos ook altijd sodium chloride nodig. Hierdoor wordt de shampoo goed verdeeld over je hoofdhuid en haar.

Naast deze standaard shampooingrediënten heb je vervolgens nog een aantal specifieke ingrediënten, die soms ook handig zijn in een shampoo. Voor het gemak heb je hier een lijstje met goede ingrediënten van een shampoo, die er wél in mogen zitten.

1. Panthenol: voor een volumineus kapsel

Een volumineus kapsel is iets waar we allemaal van dromen. Om je haar een handje te helpen, kun je een goede shampoo gebruiken met de juiste ingrediënten. Zo is panthenol het belangrijkste ingrediënt voor vol haar. Als je je haar wil laten groeien, dan is het belangrijk om goed te hydrateren. Dankzij het ingrediënt pathenol trekken je haarlokken vocht beter aan, waardoor het er voller uitziet. Daarnaast reageert je haar nu ook beter, wanneer je het gaat stylen met een föhn. Zorg dat de panthenol goed wordt ingebracht op je hoofd, dat is het droogste stukje haar.

2. Laurethsulfaten: voor mensen met droog haar

Misschien heb je weleens iets gelezen over shampoos met sulfaten en hoe slecht die zijn voor je haar. In dat geval gaat het om Sodium Lauryl Sulfaten, dat is de agressieve variant en wil je inderdaad niet in je haar hebben. Dit kan namelijk flink irriteren en dat wil je natuurlijk niet. Laurethsulfaten daarentegen zijn wat milder. Dit ingrediënt mag je daarom wel tegenkomen op de shampoofles, vooral als je krullend en/of droog haar hebt. Sulfaten zitten in veel shampoos, omdat ze je haar goed schoonmaken en alle vettigheid netjes weghalen. Door dit ingrediënt schuimt je haar altijd lekker. Alleen let dus wel even op, welk soort sulfaat je in de shampoo vindt.

3. Cocamidopropyl betaine & decyl glucoside: voor mensen met fijn haar

Deze ingrediënten zijn een hele mond vol, maar cocamidopropyl betaine en decyl glucoside mogen ook zeker in je shampoo zitten. Meestal worden deze ingrediënten gebruikt in babyshampoos. De ingrediënten zijn namelijk erg mild en hebben een verzachtende werking. Het is daardoor perfect voor mensen met kwetsbaar en fijn haar. Koop nu overigens niet meteen babyshampoo voor jezelf! Echte babyshampoo maakt het haar van een volwassene namelijk nog vetter. Wel kun je bijvoorbeeld deze versterkende shampoo voor dun haar van Kérastase gebruiken.

4. Hydrolyzed wheat protein & hydrolyzed keratin: om je haar te beschermen

Dan hebben we nog twee voorbeelden van goede ingrediënten, die vaak worden gebruikt in shampoos en conditioners. Dankzij hydrolyzed wheat protein en hydrolyzed keratin ontstaat er een fijne, beschermende laag over je haar. Daarnaast krijg je zo minder last van dof en pluizig haar. Klinkt helemaal goed!

5. Salicylzuur, urea, ketoconazol & piroctone olamine: tegen roos in je haar

Heb je tot slot last van bijvoorbeeld roos in je haar of psoriasis of eczeem? Ga in dat geval dan op zoek naar een shampoo met salicylzuur, urea, ketoconazol of piroctone olamine. Dit zijn de enige goede ingrediënten voor je shampoo, die jouw haarprobleem hopelijk verhelpen!

Lees ook: Vermijd dit ingrediënt in shampoos voor haar dat altijd goed zit