Vermijd dit ingrediënt in shampoos voor haar dat altijd goed zit

Haar door Juliët

Shampoo is te vinden in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk dat je niet alleen let op de geur, maar ook in de gaten houdt uit welke ingrediënten je shampoo bestaat. Welk ingrediënt je liever niet in je shampoo hebt? Sulfaten. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Sulfaten zitten in veel shampoos. Maar wat maakt het nou slecht voor je lokken? We vertellen wat je allemaal moet weten over dit agressieve ingrediënt.

Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die stylingresten, talg en vuil uit het haar verwijderen. Met name shampoos en zeep bevatten sulfaten, om zo de oppervlakte goed schoon te maken. De sulfaten bestaan uit twee delen, namelijk oliebasis of waterbasis. De olie trekt het vuil in het haar naar zich toe en het water verdeelt de shampoo gelijkmatig over het haar. Als sulfaten in contact komen met nat haar, ontstaat er schuim.  Er zijn allerlei verschillende soorten sulfaten. De ene is agressiever als de ander.De twee meest voorkomende sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) EN Sodium Laureth Sulfate (SLES). Agressieve suflaten reinigen het meest actief en ontvetten het haar. Alleen de kans op huidirritatie is hier het grootste mee. Check het labeltje voordat je een shampoo gebruikt!

Hoe herken je sulfaten in haarproducten?

Heerlijk al dat schuim. Hoe meer, hoe beter. Je krijgt het gevoel dat je haar weer heerlijk schoon is. Sulfaten in shampoos zorgen ervoor dat er veel schuim ontstaat. Een sulfaatvrije shampoo schuimt daarentegen bijna niet. Dit kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je haar minder goed gereinigd wordt. Toch is dit niet waar. Een intensieve reiniging is namelijk niet eens altijd goed voor je haar. Je haar kan namelijk geen talg meer produceren en die is juist nodig om je hoofdhuid gezond te houden.

 

Boosdoeners?

Kunnen die sulfaten nu wel of geen kwaad? Het doel van sulfaten in een shampoo, is het reinigen van de hoofdhuid. Je hele hoofdhuid krijgt een goede schoonmaakbeurt. Alleen deze vetten (talg) zijn juist nodig om je hoofdhuid gezond en soepel te houde. Ze beschermen namelijk je hoofdhuid. Vet haar ontstaat door een overtallige talgproductie. Veel vrouwen wassen regelmatig hun haren in de week, soms wel iedere dag. Ze doen er alles aan om dit vette haar tegen te gaan. Toch kun je beter dit niet doen. Het zorgt er namelijk voor dat je haar geen talg meer kan produceren. Het krijgt seintjes van: “Help, ik heb geen talg meer!” Talg is juist nodig om je hoofdhuid gezond en soepel te houden.

Wat doen de sulfaten met je haar?

Sulfaten in shampoos verwijderen de talg op je hoofdhuid. Bij dagelijks gebruik, kan je hoofdhuid zelfs droog en geïrriteerd raken. Het gevolg hiervan is dat je haren een dof uitstraling krijgen of droog worden. Dit willen we natuurlijk niet. Bij geverfd haar halen de sulfaten zelfs de verfpigmenten uit het haar, waardoor de kleur vervaagd en de glans verdwijnt. Toch nog één positief puntje aan sulfaten is dat de viezigheid uit je haar zo goed als verdwenen is. 

via GIPHY

Wat nu?

Probeer met name producten met ALS en ALES te vermijden, omdat dit de meest agressieve sulfaten zijn. Gelukkig komen ze bijna niet in onze haarproducten voor. De meest voorkomende sulfaten zijn SLS of SLES. Het belangrijkste is om vooral minder je haar proberen te wassen met sulfaten. Het is niet zo dat je hoofdhuid gelijk geïrriteerd raakt, maar dit kan wel onstaan bij veelvoudig gebruik. Je huid krijgt namelijk dan niet de kans om te rusten en gaat dan over produceren. Het gevolg is dat je vet haar krijgt en jij weer je haren wilt gaan wassen. Een groot dilemma dus! Als je echt de sulfaten wilt gaan vermijden kan je het beste kiezen voor een sulfaatvrije shampoo. Deze zijn er in verschillende soorten en maten te krijgen. De shampoos van Olaplex zijn bijvoorbeeld volledig sulfaat vrij, maar ook parabenen vrij. Zelfs als je geblondeerd haar hebt kun je kiezen voor een sulfaatvrije zilvershampoo. Weg gele gloed en droog haar!

Wat doet een sulfaatvrije shampoo met mijn haren?

Een sulfaat vrije shampoo is milder en daardoor reinigt hij minder goed. Je krijgt minder schuim. Maar daarentegen geeft de shampoo je hoofdhuid en haren wel een enorme boost. Met een sulfaatvrije shampoo is het niet erg hoe vaak je je haren wast. Het werkt voor iedereen anders. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in het begin af te wisselen tussen een sulfaatvrije en een milde shampoo. Je krijgt in ieder geval bijna geen jeuk en irritaties meer. De verzorgende ingrediënten halen het beste in je haar naar boven!