Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Say what?! Hardlopen is slecht voor je

Als je van plan was deze lente je wintervet kwijt te raken door te gaan hardlopen, think again. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat hardlopen hartstikke slecht voor je is. Huh, wat? Waren we nét zo lekker bezig. 
 
Ook al zitten we onderhand aan die bank vastgeplakt, zodra het eerste lentezonnetje schijnt, weten we niet hoe gauw we van een hangbuikzwijn in sporty spice moeten transformeren. De sportschool is te duur, aan Tell Sell-producten gaan we maar niet beginnen, dus ja, wat blijft er dan nog over? Hardlopen! Goedkoop en efficiënt. 
 


Het enige wat je nodig hebt, is een goed stel hippe sportschoenen, een kek fluorescerend outfitje en wat ‘pump up the jam’-muziekjes om je door dat helse halfuurtje te slepen. En net als je denkt vorderingen te maken en zonder halve astma-aanvallen het blokje om te kunnen, blijkt nu dat hardlopen eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is! Zul je net zien.
 
Hartritmestoornissen
Uit onderzoek van de British Heart Foundation zijn namelijk schokkende resultaten gekomen. Dacht je jouw leven te verlengen door een paar kilometers af te leggen, blijkt het juist slecht te zijn voor je hart. Op de lange termijn zou het veelvuldig rondjes rennen de elektrische pulsen van je hart verstoren wat zorgt voor problemen aan het hart, zoals hartritmestoornissen, aldus de onderzoekers. Je conditie gaat er misschien op vooruit, je hart krijgt het te verduren. 
 
De muizen die zijn gebruikt voor dit experiment lieten namelijk zien dat het hart van sporters die langdurig hardlopen een hartslag van dertig keer per minuut hebben. Maar niet-hardlopers hadden een hartslag van zestig tot wel honderd slagen per minuut. En dat is nogal een groot verschil te noemen.
 


Geen gevaar voor sporadische hardlopers
De onderzoekers vertellen er wel bij dat het in dit onderzoek gaat om hardlopers die marathons lopen en doordeweeks regelmatig de sportschoenen aantrekken. Mannen of vrouwen die sporadisch zin hebben in hardlopen, lopen geen gevaar. Is het toch nog ergens goed voor dat we de hele winter hamsteren en pas als de zomer aanbreekt driftig rondjes gaan lopen. 
 
Professor Jermey Pearson, die het onderzoek heeft geleid, zegt bij zijn conclusie dat er nog wel meer onderzoek nodig is om er daadwerkelijk vanuit te kunnen gaan dat hardlopen niet goed is voor het hart. Maar de resultaten uit dit eerste onderzoek zijn in ieder geval opmerkelijk te noemen.
 

 
Wat vind jij hiervan? Zou jij het hardlopen laten omdat het misschien hartritmestoornissen veroorzaakt of loop je gewoon lekker door?