Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Say what?! Hardlopen is slecht voor je

Reageer 0

Als je van plan was deze lente je wintervet kwijt te raken door te gaan hardlopen, think again. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat hardlopen hartstikke slecht voor je is. Huh, wat? Waren we nét zo lekker bezig. 
 
Ook al zitten we onderhand aan die bank vastgeplakt, zodra het eerste lentezonnetje schijnt, weten we niet hoe gauw we van een hangbuikzwijn in sporty spice moeten transformeren. De sportschool is te duur, aan Tell Sell-producten gaan we maar niet beginnen, dus ja, wat blijft er dan nog over? Hardlopen! Goedkoop en efficiënt. 
 


Het enige wat je nodig hebt, is een goed stel hippe sportschoenen, een kek fluorescerend outfitje en wat ‘pump up the jam’-muziekjes om je door dat helse halfuurtje te slepen. En net als je denkt vorderingen te maken en zonder halve astma-aanvallen het blokje om te kunnen, blijkt nu dat hardlopen eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is! Zul je net zien.
 
Hartritmestoornissen
Uit onderzoek van de British Heart Foundation zijn namelijk schokkende resultaten gekomen. Dacht je jouw leven te verlengen door een paar kilometers af te leggen, blijkt het juist slecht te zijn voor je hart. Op de lange termijn zou het veelvuldig rondjes rennen de elektrische pulsen van je hart verstoren wat zorgt voor problemen aan het hart, zoals hartritmestoornissen, aldus de onderzoekers. Je conditie gaat er misschien op vooruit, je hart krijgt het te verduren. 
 
De muizen die zijn gebruikt voor dit experiment lieten namelijk zien dat het hart van sporters die langdurig hardlopen een hartslag van dertig keer per minuut hebben. Maar niet-hardlopers hadden een hartslag van zestig tot wel honderd slagen per minuut. En dat is nogal een groot verschil te noemen.
 


Geen gevaar voor sporadische hardlopers
De onderzoekers vertellen er wel bij dat het in dit onderzoek gaat om hardlopers die marathons lopen en doordeweeks regelmatig de sportschoenen aantrekken. Mannen of vrouwen die sporadisch zin hebben in hardlopen, lopen geen gevaar. Is het toch nog ergens goed voor dat we de hele winter hamsteren en pas als de zomer aanbreekt driftig rondjes gaan lopen. 
 
Professor Jermey Pearson, die het onderzoek heeft geleid, zegt bij zijn conclusie dat er nog wel meer onderzoek nodig is om er daadwerkelijk vanuit te kunnen gaan dat hardlopen niet goed is voor het hart. Maar de resultaten uit dit eerste onderzoek zijn in ieder geval opmerkelijk te noemen.
 

 
Wat vind jij hiervan? Zou jij het hardlopen laten omdat het misschien hartritmestoornissen veroorzaakt of loop je gewoon lekker door?

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 6 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • blokkie1980

  Het spreekwoord "hardlopers zijn doodlopers" bestaat al een tijdje, dus nee niet echt nieuws. Neemt niet weg dat ik het een goed excuus vind om er sowieso niet aan te beginnen natuurlijk :-)

 • MTNY

  Wat hier onder ook al gezegd, wordt, probeer ook krachttraining te doen naast het rennen. Denk aan je beenspieren, buik en rug. Dit bevordert echt je loopprestaties.

 • Chantal

  Er zit inderdaad nogal een verschil in een marathon lopen en een half uurtje hardlopen. Ik had ook meer iets verwacht in de trant van overbelasting van gewichten of de aanmaak van het stresshormoon cortisol.
  Cardio (hardlopen) is prima, maar krachttraining erbij doen is wel aan te raden.

 • Nate

  whahaha, die vergelijking ook met Muizen...het zal wel....maar ik weet dat het mijn leven enorm veranderd heeft...Sporten, doet een mens enorm goed....Hardlopen, heeft van mij echt een ander mens gemaakt en mede daardoor gestimuleerd om andere sporten te gaan beoefenen...Ik zeg, trek die Runningshoes aan...het gevoel daarna...is heel veel waard!

 • Daiss

  ik had eigenlijk een artikel verwacht over de belasting van gewrichten o.i.d. waar ik zelf snel last van heb met hardlopen. maar nee verder zie ik geen schade in een half uurtje hardlopen per dag.

 • Dionne

  Jaaa hooor... dit gaat inderdaad wel over hoog topsport niveau. En dat je hartritme er drastisch onder te lijden heeft weet volgens mij iedereen uit de sportende wereld. Niemand heeft volgens mij ooit beweerd dat topsport gezond is? Ik vind het onderzoek een beetje "overbodig" en "niets nieuws". Dit geld namelijk voor elke topsport (zolang het geen topsport schaken is).

  Leuk excuus om op de bank te blijven. Maar 2x per week hardlopen of zelfs elke dag een half uurtje kan écht geen kwaad ;)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen