Om deze gezondheidsreden kun je je bed beter niet direct opmaken ’s ochtends

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Een goed begin is het halve werk, zeggen ze toch? Veel mensen maken meteen na het opstaan hun bed op om in ieder geval een goed begin van de dag te hebben. Wij maken er ons ook 'schuldig' aan, want het trucje werkt wel. Je hebt namelijk meteen het gevoel dat je iets productiefs hebt gedaan die dag. Toch is er een reden waarom je hier beter mee kunt stoppen...

Lees ook: Dit is waarom steeds meer mensen last hebben van hooikoorts

Bed opmaken in de ochtend

Zo productief als het ons laat voelen, zo 'slecht' is het eigenlijk voor je gezondheid, zeggen wetenschappers over het opmaken van je bed in de ochtend. Hoewel er eerder vaak werd gezegd dat het beter is voor je mentale gezondheid, komen ze er nu gauw op terug. Het is nog steeds goed voor je productiviteit, maar voor je gezondheid helaas wel een boosdoener. En dat is allemaal te wijten aan, jawel, huisstofmijt.

Huisstofmijt

Wat blijkt? Elke nacht zitten er zo'n 1,5 miljoen in ons warme nestje. Ew! We kunnen er jammer genoeg niet veel aan doen om ze volledig te bestrijden, máár je kunt de situatie wel beter proberen te maken. Dat zegt Dr. Stephen Pretlove van de Kingston University. Het werkt namelijk zo: als je niet direct je bed opmaakt en het eventjes laat luchten, dan is de kans op 1,5 miljoen huisstofmijten in je bed een stuk kleiner.

Een warme omgeving (zoals jouw bed, dus) is paradijs voor deze beestjes. Je opent je dekens kort nadat je uit bed stapt, maar als je deze meteen weer sluit, kunnen de beesten nergens heen omdat ze lekker in die warme omgeving blijven zitten. "Door je bed niet op te maken overdag kan de vochtigheid uit de lakens en matras trekken. Hierdoor zal de huisstofmijt uitdrogen en uiteindelijk dood gaan," vertelt Dr. Stephen.

Wat doen we wel?

Oké, niet meteen je bed opmaken dus, maar wat doen we dan wel? Dr. Pretlove raadt aan om je dekens in ieder geval een paar uurtjes open te laten liggen, zodat alle vocht uit je lakens en matras kunnen trekken. Daarnaast is het ook echt beter en frisser om je beddengoed elke week lekker te verschonen.

Lees ook: Let op! RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruiden in supplementen