Dit is waarom steeds meer mensen last hebben van hooikoorts

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Wie al jarenlang getergd wordt door een pollenallergie, weet natuurlijk hoe vreselijk irritant hooikoorts is. Alsmaar niezen, traanogen en een snotterende neus, ja, daar zie je niemand blij van worden. Merk jij ook dat steeds méér mensen last hebben van deze seizoensallergie? Dít is de reden ervan.

Lees ook: Déze dagelijkse gewoonte zou voor jouw hoofdpijn kunnen zorgen

Hooikoorts in Nederland

Het zijn hoge cijfers die je misschien niet zou verwachten, maar volgens het RIVM heeft zo'n vijftien tot twintig procent van de Nederlandse bevolking last van allergische klachten die lijken op hooikoortsklachten. Echter kun je deze klachten en symptomen ook wijten aan bijvoorbeeld motten en huisstofmijt.

Seizoenen

Meestal komt hooikoorts opzetten in de lente, mits je allergisch voor pollen bent natuurlijk. In de laatste jaren zijn onze winters ontzettend zacht en 'warm' geworden, waardoor bloemen en planten al veel eerder zijn begonnen met bloeien. Slowly, but surely. Dit is dan ook de reden waarom mensen tegenwoordig éérder last krijgen van hun allergieën. Volgens het RIVM duurt het hooikoortsseizoen nu veel langer door de hoge temperaturen. Daarnaast zorgt ook luchtvervuiling voor veel overlast op je longen.

Meer mensen

Oké, het hooikoortsseizoen duurt langer dus, maar waarom hebben ook méér mensen er nu last van? Dit heeft blijkbaar alles te maken met het feit dat we eigenlijk 'te' schoon zijn. Feit is, omdat we minder in aanraking komen met verschillende soorten microben en bacterieën, zijn we minder immuun voor ziektes of allergieën zoals pollen. We can never win.

Mannelijke bomen

Altijd weer die mannen... (nee grapje natuurlijk). Toch is een ander 'probleem' voor mensen met pollenallergie dat tuinarchitecten vaker de voorkeur hebben voor het plaatsen van mannelijke bomen. Deze geven geen vruchten of zaadjes af, dus er is minder onderhoud voor nodig. Wat ze dan wel weer hebben is de productie van veel meer allergene pollen. Ja, daar ga je al: hatsjoe!

Lees ook: Wat zijn de vergeten groenten en wat doe je er mee?