Zitten je nek en schouders vast? Zo los je het op

Sport & gezondheid door Maya Luz

We kennen het allemaal wel: je hebt te lang achter je laptop gezeten of je hebt verkeerd gelegen. Het resultaat hiervan? Een stijve nek en schouders. Dat is vervelend. Zo los je het op.

Lees ook: Door deze kleine aanpassingen beweeg je meer gedurende de dag 

Koel het af

Een ice pack gebruik je het meest om verwondingen te verzorgen, maar het kan ook helpen tegen stijve spieren. Het verhelpt irritatie en vermindert de zwelling. Dit komt doordat kou de bloedtoevoer naar de spier vermindert. IJs kan een tijdelijke pijnstiller zijn, wat heel fijn is als je snelle verlichting zoekt. Laat het ijs 20 minuutjes op je nek of schouder liggen en vermijd direct contact tussen het ijs en je huid.

Of warm het op

Hitte kan ook erg fijn zijn voor je stijve spieren. Hierdoor wordt de bloedtoevoer juist gestimuleerd, wat de pijn ook verlicht. Je kunt hiervoor een warmtecompress gebruiken. Maar een warm bad nemen of onder een warme douche staan kan ook fijn zijn.

Probeer rek en strek oefeningen, maar wees voorzichtig

Als je spieren vastzitten, kan het erg verleidelijk zijn om te gaan stretchen. Dit doe je dan in de hoop dat het de spier weer loskrijgt. Dit kan ook, maar we raden je aan om hier heel voorzichtig mee te zijn. Als je namelijk te snelle en plotselinge bewegingen maakt, kan dit de pijn verergeren. Je kunt je rek en strek oefeningen thuis uitvoeren, en zelfs achter je bureau op je werk. Je kunt bijvoorbeeld rustig met je schouders rollen. Rol ze eerst naar voren en daarna naar achteren. Je kunt vervolgens ook je schouderbladen naar elkaar toe duwen en deze houding eventjes vasthouden. Laat vervolgens los en herhaal de stretch een paar keer. Voor je nek kun je vervolgens je hoofd langzaam van links naar rechts bewegen. Breng je oor naar je schouder totdat je nek niet verder kan. Wees hiermee ook weer erg voorzichtig. Je wil niet te ver doorrekken, want dan ben je nog verder van huis.

Probeer acupunctuur

Acupunctuur is een Chineze geneeswijze waarbij er naaldjes in je lichaam worden geplaatst. Dit verlicht stress, druk en pijn. Het is een techniek die al eeuwenlang gebruikt wordt en het is erg veilig. Het klinkt misschien onprettig, maar het is wat ons betreft zeker het proberen waard. Een massage boeken is de gebruikelijke oplossing voor nek- en schouderpijn. Probeer eens iets nieuws!

Lees ook: Déze dagelijkse gewoonte zou voor jouw hoofdpijn kunnen zorgen