Telt pilates als krachttraining?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Pilates is een vorm van lichaamsbeweging die al erg lang bestaat. De sport wordt steeds populairder onder mensen die op zoek zijn naar een low-impact work-out. Maar valt pilates eigenlijk onder de categorie krachttraining of niet? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Je bent fit maar raakt nog steeds buiten adem tijdens het traplopen, dit is hoe dat kan

Wat is pilates?

Pilates focust op verschillende dingen waaronder mobiliteit, stabiliteit, het hebben van een correcte lichaamshouding en de connectie tussen je hoofd en je spieren. Dit maakt het een perfecte work-out voor iedereen die beter wil worden in bewegen. Bij pilates kan er gebruikgemaakt worden van speciale machines die de oefeningen zwaarder maken, maar je kunt het ook enkel met lichaamsgewicht doen.

Telt pilates als krachttraining?

Sommige oefeningen die worden gedaan in krachttraining komen ook voorbij in een gemiddelde pilates les. Denk hierbij aan de plank, squats en lunges. Dus hierdoor zou je pilates kunnen zien als een vorm van krachttrainig toch? Ja, maar hier hebben we een paar kanttekeningen bij. Krachttraining is bedoeld om sterker te worden, dit is iets wat je met pilates ook kunt bereiken. Maar bij krachttraining gaat het meestal om het bereiken van je maximale kracht, dit is bij pilates niet per se het geval. Bij pilates ben je bezig met het uitvoeren van langzame, gecontroleerde bewegingen. Hierdoor staan je spieren langer onder spanning. Hierdoor bouw je meer uithoudingsvermogen op in je spieren dan brute kracht. Hierdoor kun je bijvoorbeeld wel voor langere periodes een bepaalde houding aanhouden, maar zware gewichten tillen.

Waarom pilates zo goed voor je is

Pilates is erg goed om te doen. Je traint hiermee namelijk de spieren die je gewrichten ondersteunen. Zodra je ouder wordt, ga je hier erg veel voordeel uit kunnen halen. Daarnaast bouw je dus meer uithoudingsvermogen op en wordt je lichaam beter in het uitvoeren van dagelijkse bewegingen. Verder is het ook goed om pilates te doen naast eventuele andere sporten die je doet. Hiermee onderhoudt je de kracht die je opbouwt en train je de spieren die met je reguliere sport eventueel worden overgeslagen. Pilates kan gedaan worden als een sport op zichzelf, maar het complimenteert dus ook iedere andere vorm van sport die je kunt doen. Eens in de zoveel tijd een les pilates volgen kan dus eigenlijk nooit kwaad. Wij raden dus zeker aan om het een keer uit te proberen als je er benieuwd naar bent. Dit is een ideale work-out om te doen op dagen waarop je wat minder hard wil trainen of wanneer je eens toe bent aan iets anders.