Je bent fit maar raakt nog steeds buiten adem tijdens het traplopen, dit is hoe dat kan

Sport & gezondheid door Maya Luz

Traplopen is soms een hele klus. Maar als je veel sport zou je misschien verwachten dat je niet meer buiten adem zou moeten raken van een paar traptreden toch? Nou, buiten adem raken door traplopen is eigenlijk heel normaal, ook als je erg fit bent. Dit is hoe dat zit.

Lees ook: Doe deze activiteiten voor cardio, die jij vroeger deed tijdens buitenspelen

Je bent niet opgewarmd

Voordat je gaat sporten hoor je eigenlijk even op te warmen. Zo komen je spieren even goed los en kun je het meeste uit je work-out halen. Als je alleen even de trap op moet, ga je natuurlijk niet eerst uigebreid opwarmen. Je lichaam is dus eigenlijk niet echt voorbereid op het harde werk dat het moet doen. Wanneer je intensief gaat bewegen, heeft je lichaam meer zuurstof nodig. Door op te warmen, gaat deze verandering geleidelijker. Als je dit niet doet, is dit opeens heel plotseling en raak je sneller buiten adem. Geen probleem dus, je lichaam moet gewoon even schakelen

Traplopen gebruikt een hoop verschillende spieren

Traplopen is misschien geen intensieve sport, maar je gebruikt alsnog een hoop spieren. Je bilspieren, bovenbenen en kuiten worden aan het werk gezet, net als je buikspieren. Hoe stijler de trap is, hoe harder je lichaam zal moeten werken. Zoals we net al zeiden: je lichaam heeft extra zuurstof nodig bij intensievere beweging. Een stijle trap beklimmen is dus best een work-out.

Zwaartekracht heeft een groter effect dan je denkt

Zwaartekracht heeft altijd een effect op ons, maar tijdens het traplopen heeft het een groter effect dan je zou verwachten. In je gedachte is traplopen niet heel veel zwaarder dan lopen, maar door zwaartekracht is het toch een stuk intensiever. Je moet tenslotte omhoog werken. En dat terwijl zwaartekracht je juist omlaag trekt.

Je traint niet voor traplopen

In de sportschool kun je een hoop dingen trainen, en je kunt ook voor een hoop redenen trainen. Maar beter worden in traplopen is niet bepaald een veelvoorkomende reden om te sporten. Als je goed wil worden in hardlopen, moet je het vaak doen. Ditzelfde geldt voor traplopen. Als je dus minder buiten adem wil zijn na het beklimmen van een trap, is het geen slecht idee om de stairmaster wat vaker te gebruiken.

Dit is wanneer er wel iets aan de hand kan zijn

Buiten adem raken na het beklimmen van een trap hoeft dus geen probleem te zijn. Maar er zijn gevallen waarin het misschien wel alarmerend is. In deze gevallen is het toch verstandig om even langs te gaan bij een medische professional. Dit is bijvoorbeeld wanneer het je meerdere minuten kost om weer op adem te komen, wanneer je een oncomfortabel gevoel krijgt in je borst tijdens het traplopen, of wanneer traplopen opeens een stuk moeilijker is dan normaal.

Lees ook: Wat is beter: twee keer per week of elke dag sporten?