Feit of fabel: vrouwen hebben meer voordeel aan bewegen dan mannen

Sport & gezondheid door Anjali

Dat bewegen belangrijk is, dat weten we allemaal. Maar welk geslacht heeft er meer baat bij, de mannen of de vrouwen?

Onderzoek

We kunnen het alvast verklappen: vrouwen halen sneller voordeel uit sporten dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van het Smidt Heart Institute in Californië. De studie richtte zich op het effect van bewegen op het risico op overlijden door hart-en vaatziekten, en meer dan 400.000 volwassen deden hieraan mee. Zij hielden twintig jaar lang hun beweging bij, waarbij niet alleen de soort bewegingen, maar ook de duur, frequentie en intensiteit werd bijgehouden.

Deze informatie werd gekoppeld aan het aantal sterftecijfers binnen de groep. Hieruit wijst dat lichte inspanning, als de trap nemen in plaats van de lift of een rondje wandelen met de hond, het risico op overleiden aanzienlijk verkleind werd. Bij vrouwen werd dat risico wat lager dan bij mannen: bij vrouwen werd het risico met 24 procent verlaagd, terwijl dat bij de mannen 15 procent was.

Bij vrouwen werkt bewegen beter

Vrouwen behalen dus meer resultaat bij een gelijke hoeveelheid beweging ten opzichte van mannen, maar ook bij intensievere vormen is dit verschil bewezen. Vrouwen hebben namelijk 2,5 uur aan sporten per week voldoende om de maximale verlaagde kans op hartfalen te bereiken, waarbij dit bij mannen 5 uur per week is.

Gezondheidskloof?

De resultaten van het onderzoek is volgens de onderzoekers heel waardevol, al is er geen echte verklaring voor de bevindingen. Wel kan er meer rekning gehouden worden met sekseverschillen dankzij dit onderzoek. Volgens de studie zou de gezondheidskloof tussen mannen en vrouwen op deze manier verkleind kunnen worden.

Tips om meer te bewegen

Om voldoende beweging te hebben hoef je niet naar de sportschool. Hier vind je tips om je te inspireren:

 

  1. Neem vaker de trap in plaats van de roltrap of lift te pakken.
  2. Ren kleine afstanden: wanneer je naar het toilet gaat, koffie haalt of even een minuutje op je plaats. Het ziet er misschien gek uit, maar werkt echt.
  3. Vervang je boek of tijdschrift door een podcast of audioboek, en ga wandelen, fietsen of schoonmaken. Zo kom je meer in beweging dan wanneer je in je luie stoel blijft zitten.
  4. Neem niet de auto, maar loop of fiets naar de supermarkt. Niet alleen krijg je meer beweging, het sjouwen van de tassen helpt ook mee aan je spierconditie. Liever niet te zwaar tillen? Maak dan meerdere tripjes naar de winkel.
  5. Koop een stappenteller of smartwatch: dit helpt je jezelf te motiveren aan je zelfgestelde dagelijkse doelen te werken (en deze te behalen!)
  6. Zoek een actieve hobby als tuinieren, fietsen, rolschaatsen of klussen.
  7. Bedenk nieuwe klusjes: moet die kast nog eens in elkaar gezet worden, of ligt er best wat stof dat je kunt stofzuigen? Elke vorm van beweging telt.
  8. Reis je met het openbaar vervoer? Stap een keer een halte eerder uit de bus, metro of tram en wandel het laatste stukje om wat meer te bewegen.
  9. Als je een partner hebt kun je ook beweging halen uit jullie nachtelijke avontuurtjes, als je begrijpt wat we bedoelen (knipoog).
  10. Doe een dansje tijdens het koken, in de douche of tijdens het starten van je dag. Dansen helpt je niet alleen ten opzichte van bewegen, het maakt je ook nog eens blij!