Hierom moet je elke 30 minuten even opstaan

Sport & gezondheid door Britt

Je wordt wakker en je gaat aan tafel ontbijten, je reist zittend naar je werk of school, om daar de hele dag achter je bureau te zitten, je reist weer zittend terug naar huis en je ploft op je bank. We zitten veel te veel met z'n allen. Er wordt aangeraden om elke dag een half uur te bewegen, maar daarnaast ook om elk half uur even je benen te strekken. Waarom? Dat lees je hier.

Lees ook: Wat is beter: twee keer per week of elke dag sporten?

Hersenen en hart

Hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder pleit ervoor dat wij allemaal elke 30 minuten even drie minuten bewegen. De jongeren uit de schoolbanken en de werknemers achter hun bureau vandaan. Je benen en armen strekken is voor iedereen belangrijk. Het heeft namelijk een enorme positieve invloed op je brein, maar niet alleen je brein gaat er beter door werken ook je hart. Er wordt meer bloed naar je hersenen gepompt, dit zorgt voor meer zuurstof en glucose bij je hersenen en dit zorgt er weer voor dat jij beter presteert. Het zuurstof en glucose zorgen ervoor dat boodschappen van de ene hersencel naar de andere worden gestuurd. Dat is precies wat jij nodig hebt tijdens een college of een werkdag.

Voor je mentale gezondheid

Je krijgt ook meer controle over je emoties. Je voelt je namelijk ook mentaal beter. Door te bewegen activeer je delen in het brein die remmend werken op stress, negativiteit en je niet lekker voelen.

Voor je fysieke gezondheid

Elke dag minstens een half uur wandelen maakt een groot verschil op je fysieke gezondheid op korte termijn. Het stofje dat voor directe vaatverwijding zorgt wordt hiermee op gang gebracht. Dit is belangrijk voor jouw stofwisseling. Tien keer drie minuten lopen heeft hiervoor geen zin, want jouw lichaam heeft langer nodig om de vaatverwijding op gang te laten komen. Om elk half uur even op te staan wordt wel nog steeds ontzettend aangeraden. Dit heeft te maken met je suikerhuishouding, je doorbloeding en het effect daarvan op langer termijn. Als je ieder half uur drie minuutjes beweegt verhoogt je gevoeligheid voor insuline. Dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. Je doorbloeding en de suikerhuishouding is na drie minuutjes weer oké, volgens Erik Scherder.

Haal een glaasje water, sta op tijdens het telefoneren, haal tijdens de pauze een frisse neus, loop even naar het kopieerapparaat en loop naar de bushalte of parkeer je auto iets verder weg. Deze kleine aanpassingen gedurende dag zorgen voor een positive verandering voor jouw gezondheid. Begin deze week!