3X voorwerpen die viezer zijn dan je wc-bril

Sport & gezondheid door Anjali

Een wc-bril staat bekend als vies, daarom worden ze grondig schoongemaakt. Toch zijn er veel meer andere voorwerpen die nóg viezer zijn.

Viezer dan een wc-bril

Het is logisch dat je denkt dat een toiletbril vol bacteriën zit, want dat is ook zo. En juist om die reden maken we deze grondig schoon. Maar er zijn nog veel meer dingen die even vies of zelfs nóg viezer zijn, en die je waarschijnlijk al hebt aangeraakt vandaag. Lees daarom verder en vergeet daarna niet je handen goed te wassen!

1. Telefoon

Hoe vaak maak jij je telefoon schoon? Waarschijnlijk doe je dit niet erg vaak, maar dat zou wel handig zijn. Op een telefoon zitten namelijk tien keer zoveel bacteriën dan op een wc-brill. Deze bacteriën zijn niet schadelijk, maar eens in de zoveel tijd een desinfecterend doekje kan geen kwaad. Ook als je naar het toilet of de badkamer gaat is het niet verstandig om de gadget mee te nemen: het toestel neemt dan nog meer bacteriën op. Daar kunnen wél ziektekiemen tussenzitten, dus pas op. Ook kun je wanneer je de telefoon aan je oor houdt, tijdens het bellen bijvoorbeeld, meer last krijgen van acné, omdat de bacteriën op je gezicht komen.

2. Boodschappentas

We hebben het niet over de single-use tasjes, maar over de herbruikbare tassen: deze kunnen viezer zijn dan je wc-bril. Ze zijn dan wel beter voor het milieu, maar als je ze niet schoonhoudt zijn ze niet goed voor de gezondheid. Elke keer dat je zo'n tas gebruikt, kunnen voedselresten bacteriën achterlaten in de tas. Denk aan druppels frisdrank, restjes vuil van ongewassen vers en kruimels koek. Deze lege tassen worden vaak opgebrogen in de auto voor volgend gebruik, maar op een warme dag kan dit een broedplaats zijn voor bacteriën. Was de tassen daarom na elk gebruik wanneer er vlees, groente of andere rauwe etenswaren in de tas hebben gezeten: plastic met een desinfectiemiddel en stoffen tassen in de wasmachine.

3. Doeken en sponzen

Natte sponzen en vaatdoekjes zitten echt vol met bacteriën, het is nog veel erger dan een wc-bril. Je spons is gemaakt om water en zeep vast te houden, maar ook etensresten en bacteriën worden aangetrokken. Hierdoor is het niet verstandig om je aanrecht ermee af te vegen, omdat je zo deze bacteriën verpreid over de hele keuken. Vaatdoekjes en sponzen bevatten gemiddeld de grootste hoeveelheid bacteriën in huis, omdat ze niet zo vaak vervangen worden als dat zou moeten. En alleen het doekje of de spons afwassen met warm water helpt niet: je zult ze echt in de vaatwasser moeten doen of in azijn laten weken om ze goed te reinigen. En natuurlijk moeten ze nog steeds vaak vervangen worden.