Wat is beter: twee keer per week of elke dag sporten?

Sport & gezondheid door Anjali

Dat sporten goed is voor de gezondheid weten we nu wel, maar wat is effectiever: twee keer per week of elke dag bewegen?

Studie

Een studie van de National Center of Cardiology Disease in China onderzocht 9600 mensen tussen de 20 en 59 jaar die deel hebben genomen aan een enquête. Deze mensen werden onderverdeeld in drie verschillende groepen: 5580 mensen die zelden tot nooit sporten, 3277 mensen die (bijna) dagelijks aan het bewegen zijn, en 772 mensen die eens of twee keer per week aan lichaamsbeweging doen, ook wel 'weekenstrijders' genoemd.

Wat is beter?

Wat blijkt nu uit dit onderzoek? de 'weekendstrijders', de mensen die één of twee keer per week bewegen, verloren evenveel vet en hebben een vergelijkbaar BMI als de groep die dagelijks sporten. Verder zijn er minimale verschillen op gebied van afvallen. Hoe dit komt? Het is hiervoor belangrijk om te vermelden dat de groep die één a twee keer per week sport veel intensiever te werk gaan dan de mensen die een dagelijks bezoek aan de sportschool in hun routine hebben. Eigenlijk zou je het kunnen stellen dat dezelfde work-outs in minder sportsessies worden gepropt, waarbij de dagelijkse sporters hun work-out wat meer uitsmeren over de gehele week. De 'weekendstrijders' hebben daarom ook work-outs die langer duren en zwaarder en intensiever zijn. De dagelijkse deelnemers doen aan minder lange sessies, die wat lichter zijn en gemakkelijker te behalen zijn.

Sporten met een druk leven

Als het dan toch geen verschil maakt, is het inplannen van één of twee intensieve work-outs per week net iets beter voor degenen met een drukke baan, of mensen die naast hun werk nog veel andere verantwoordelijkheden hebben. Zeker wanneer het niet mogelijk is om elke dag een sportschool te bezoeken. Dit onderzoek is voor hen heel gunstig, omdat het laat zien dat zij ook met minder tijd hun doelen kunnen behalen. En niet alleen een sessie in de sportschool, maar ook fietsen, hardlopen, hiken of klimmen zijn ideaal voor de 'weekendstrijders'.

World Health Organization

De World Health Organization (WHO) adviseert om ongeveer 150 minuten per week aan lichte fysieke activiteiten te doen, of 75 minuten per week aan intensief sporten. Dat is redelijk haalbaar, zeker als je eens wat vaker de fiets pakt of de tijd neemt om een rondje te gaan hardlopen. Verder is meer wandelen ook een goede optie: probeer voor kleine stukken niet steeds de auto te pakken. Maar als je in de knel zit qua tijd, is het toch echt het verstandigst om die 75 minuten te knallen in de sportschool.