6x vieze geuren in huis die gevaarlijk kunnen zijn

Sport & gezondheid door Anjali

Een vieze geur in huis is nooit fijn. Soms gaat het om rottend eten, maar sommige geuren kunnen echt gevaarlijk zijn.

1. Rotte eieren

Als je deze geur ruikt, is er kans op een gaslek in de omgeving. Gas ruikt zelf nergens naar, maar om gevaarlijke situaties te voorkomen is er een rotte eieren-geur aan toegevoegd. Je kunt de situatie dan gelijk herkennen en snel in actie komen, om vergiftiging of gasexplosies te voorkomen. Ook kun je een gaslekdetector aanschaffen om erachter te komen of je neus een vals alarm geeft of dat je je zorgen moetr maken.

2. Zoete geuren in de koelkast of airconditioning

Een zoete geur dat uit je koelkast of airco komt wijst vaak op een koelsysteemlek. Dit moet snel gerepareerd worden, mocht je het apparaat willen behouden. Het koelmiddel kan zich tijdens een lek verspreiden door de koelkast of airconditioning, wat schadelijk is voor de gezondheid. Maak daarom ook elk seizoen de filters in de verwarmings- en koelsystemen schoon.

3. Rook

Wanneer je rook ruikt is het belangrijk dat je meteen op zoek gaat naar de oorzaak van de geur. Het kan namelijk voorkomen dat er een verborgen brand plaatsvindt tussen twee muren, of vlak naast het huis. Je moet dan heel snel kunnen handelen om schade te voorkomen, zowel voor je eigen gezondheid als voor je woning.

4. Urine

De geuren van urine of ammoniak kan wijzen op het feit dat er een gebroken afdichtingsring in je toilet zit. Deze ring zorgt ervoor dat het rioolwater niet uit de toilet kan, en de rioollucht ook niet. Vervang deze dan ook snel, want de kans is groot dat het gaat lekken onder je toilet, wat plassen onde rhet toilet of vlekken op het plafond onder de wc geeft. Houd de urinegeur een tijdje aan? Check dan even of de afdichtingsring ook echt gebroken is door te kijken of het toilet schommelt als je erop zit.

5. Stoffige en beschimmelde geuren

Vaak hebben huizen met deze geuren vochtige plekken of schimmel in de muren zitten. Een klein lek is dan ontstaan in de muren. Een vochtige omgeving is niet goed voor de gezondheid van de mens, al helemaal niet wanneer je gevoelig bent voor allergieën. Zoek naar gelige plekken op de muur en het plafond: hier vind je waar het vochtig is in huis.

6. Brandlucht

Een brandlucht kan duiden op een elektrische storing in bedradingen, stopcontacten of apparaten. Ook kan dit leiden tot brand in bijvoorbeeld een droger. Dit kun je voorkomen door je was direct uit de droger te halen wanneer hij klaar is en de filters na elke wasbeurt te vervangen.