Korte spanningsboog? Dit is hoe je ermee omgaat

Sport & gezondheid door Anjali

Je zit helemaal klaar en weet precies wat je moet doen... en dan ben je je concentratie kwijt. Hoe ga je om met een korte spanningsboog?

Spanningsboog

Merk jij wel eens dat je concentratie langzaam verdwijnt, en dat je sneller afgeleid raakt wanneer je het het hardst nodig hebt? Er werd lang gedacht dat studenten ongeveer tien tot vijftien minuten hun onverdeelde aandacht bij de les konden houden, waarna zij afdwaalden en niet meer aan het opletten waren. Later bleek dit niet het geval te zijn, maar ligt de mate van focussen geheel op hoe goed de leraar de aandacht vast kan houden. Onze spanningsboog, de mate waarin we de aandacht erbij kunnen houden en gemakkelijk kunnen focussen, hangt daarom ook af van de manier waarop we geëntertaind worden: hoe meer we geïnteresseerd zijn, hoe groter de spanningsboog.

Oorzaken

Waarom we concentratieproblemen hebben? Daar zijn meerdere oorzaken voor, onder andere multitasken. Ons leven is dagelijks gevuld met verschillende taken, vaak tegelijk. En wat blijkt? Dat wij als mensen eigenlijk helemaal niet kunnen multitasken. Je hebt geen totale aandacht voor de taak waar je mee bezig bent, omdat je in je hoofd nog tig andere taken aan het afhandelen bent. We kunnen natuurlijk wel wat dingen tegelijk doen, maar de efficiëntie wordt minder. Dit noemen we dan ook task switchen. Task switchen is het schakelen tussen verschillende taken, waardoor het lijkt alsof we meerdere dingen tegelijk doen, maar eigenlijk een beetje van dit en een beetje van dat doen door elkaar heen. Hierdoor denken we minder goed na, omdat het brein reageert op een overload aan informatie en hierdoor cortisol en adrenaline aanmaakt, twee stresshormonen. Je raakt hierdoor sneller gestresst, en juist dan is het lastig de concentratie op één taak vast te houden.

Ook kun je concentratieprobleme krijgen door vermoeidheid, vitaminegesbrek, stress of een gebrek aan interesse, of kunnen mentale problemen als een depressie of angststoornis effect hebben op de spanningsboog. Ook hormonen spelen een rol: bij bijvoorbeeld een menopauze of zwangerschap werkt het concentratievermogen minder goed.

Gezondheid

De gezondheid speelt ook een belangrijke rol in het vermogen van je spanningsboog: Wanneer de leefstijl ervoor zorgt dat de hersenen minder bloedtoevoer hebben, kun je je sneller afwezig voelen. Dit is een bekend gevolg van diabetes, roken, alcohol en overgewicht. Ook bij ouderen verslechtert de doorbloeding naar de hersenen, wat geheugenproblemen of -verlies tot gevolg kan hebben.

Tips

 

  1. Tempo verlagen: Wanneer je blijft rondrennen om alle taken van de dag tegelijk te doen, blijven je hersenen stresshormonen aanmaken, waardoor je je niet meer kunt concentreren en constant afgeleid raakt.
  2. Maak een lijst: Om ervoor te zorgen dat je je dag begint met een leeg hoofd, kun je een to do-lijst maken om het overzichtelijk te houden. Je kunt dus gelijk al incalculeren welke taken je prima tegelijk kunt doen. Ben je niet van de lijstjes? Alle gedachten die in je opkomen opschrijven werkt ook, of teken het uit.
  3. Vind een hobby: Om alle stress even los te kunnen laten kun je een uitlaatklep zoeken. Houd je van knutselen? Laat je creativiteit in de vrije loop! Meer van het sporten? Ren of fiets alle stress je lichaam uit, of maak je hoofd leeg met yoga.