Wat is beter: wandelen, fietsen of hardlopen?

Sport & gezondheid door Anjali

Wil je graag in vorm komen? Hardlopen en fietsen is altijd een goed idee, maar ook wandelen is zeer effectief. Maar wat is nu beter?

Calorieën

Met fietsen en hardlopen verbrandt je in een uur meer calorieën dan bij een uurtje wandelen, maar dat wordt een ander verhaal als je niet naar de tijd kijkt, maar naar de afstand. Het kost je namelijk meer tijd om ergens heen te lopen dan wanneer je er heen fietst. Omdat je dus langer over het wandelen doet, verbrandt je uiteindelijk meer calorieën met wandelen dan dat je doet met fietsen of hardlopen, waardoor je beter kunt wandelen.

Het verschil

Maar hoeveel verschilt het? Per kilometer fietsen verbrandt je zo'n dertig calorieën, waar je voor diezelfde kilometer ongeveer zeventig calorieën verbrandt als je hardloopt. Maar wandelen spant de kroon met tachtig calorieën per kilometer. Als je nu slechts vijf minuten naar school of werk fietst, kun je dus aardig wat winst behalen als je dit omruilt naar wandelen. Het kost je waarschijnlijk niet meer dan een kwartiertje extra, maar je verbruikt met het wandelen wel veel meer calorieën dan wanneer je zou gaan fietsen. Wandelen zou in dit geval beter uitkomen.

Beter voor de hersenen

Naast dat wandelen dus beter is voor het verbruiken van calorieën, is het ook nog eens beter voor de hersenen. Een onderzoek van de Universiteit van Mexico laat weten dat je geheugen hierdoor in goede conditie blijft en het de kans op een beroerte vermindert. Het werkt namelijk zo: elke keer dat je voeten de grond raken krijgt je slagader een boost, wat ervoor zorgt dat je het bloed sneller daar de hersenen getransporteerd laat worden. Dit gebeurt bij elke wandeling, en zelfs korte wandelingen van drie tot vijf minuten helpen als om de bloedsomloop naar de hersenen aanzienlijk te vergroten. Dat de bloedtoevoer goed onderhouden wordt door te bewegen, is vooral heel belangrijk voor je geheugen: het kan hierdoor in topconditie blijven. Ook verminder je door te wandelen de kans op een beroerte.

Wat is beter?

Maar wat kun je nu écht het beste doen? Wat je het leukste vindt en het langste vol kunt houden! Heb je nu zo'n hekel aan wandelen, maar vind je fietsen niet erg? Dan pak je natuurlijk veel sneller de fiets, en dat is prima. Je bent nog steeds in beweging en houdt je lichaam fit. Wil je afvallen, en vind je alle opties goed? Dan kun je het beste gaan wandelen: met een uur lopen verbrand je meer calorieën dan met een uur fietsen, maar ook hardlopen komt aardig dichtbij.