Krachttraining: zo begin je

Sport & gezondheid door Esmee Noelle
Langzaamaan worden de cardiogewoontes vervangen voor de populaire krachttrainingtrend. Best intimiderend voor de meeste vrouwen... Maar jij kan het ook. Zo begin je zelf aan krachttraining!

Spiermassa = vet verbranden

Het grootste voordeel van krachttraining is dat je hiermee spiermassa aanmaakt. Het voordeel van spiermassa is een hogere verbranding, wat er weer voor zorgt dat je van je vetmassa af komt. Simpel hè? Ook is het beter voor je lichaamshouding, je slaap en je schema want krachttraining kost niet zoveel tijd. Ben je bang om te gespierd te worden? Dan zou je een uitzondering zijn, want de meeste vrouwen beschikken niet over de juiste hormoonhuishouding!

Waar?

Krachttraining kun je het best in de sportschool uitvoeren. Hier heb je dumbells met alle verschillende gewichten en natuurlijk de apparaten. Wat je zelf het fijnst vindt trainen, zul je uit moeten vinden. De één vindt het nou eenmaal fijn om alles met losse gewichten te doen, de ander hangt liever in de apparaten. 



Herhaling

De gouden regel van krachttraining is herhaling. Een heel zwaar gewicht maar vijf keer kunnen optillen, daar heb je niet zo veel aan. Kies voor een gewicht dat je zeker acht keer kunt herhalen, waarbij de laatste herhaling best even doorbijten mag zijn, maar niet onmogelijk. Na vier setjes van acht herhalingen moet je het gewicht het liefst in de hoek willen schoppen (niet doen, doet pijn!) en anders zul je een hoger aantal kilo's moeten kiezen.

Adempauze

De tweede regel is rust. Tussen de setjes herhalingen door geef je jezelf een halve minuut rust. In die tijd kun je een andere oefening doen (het liefst een andere spier), zodat je weer energie hebt voor een nieuwe set herhalingen.


En weer weg!

De 1-uur regel. Voor een krachttraining trek je (inclusief warming-up) een uur uit. In totaal ben je dus zo'n veertig minuten echt aan het 'krachttrainen'. Neem altijd een halve minuut rust tussen de herhalingen, maar nooit meer dan een minuut.

Nu ben je sterker

Na ongeveer vier weken kun je nogmaals naar al je oefeningen kijken en de gewichten met ongeveer tien procent verhogen. Extra tip: Ga je voor het eerst de krachthoek in? Vraag dan aan een trainer die rondloopt of hij je de basistechnieken/oefeningen kan laten zien en even op je houding wil letten. Zo voorkom je blessures!

 
Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!
 
Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 
 
Esmée (25) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl