ZeTest: Stappenteller Garmin vívofit

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl
Ken je de Garmin vívofit? We schreven hier al eerder over: een activiteitenmeter die bijhoudt of je onder andere genoeg beweging krijgt en hoe je slaapritme is. Ai… Confronterend, aangezien het sporten er al weken bij inschiet.
 
Normaal ben ik best sportief – al zeg ik het zelf. Ik loop een à twee keer in de week hard (oké vooruit, een keer) en op dinsdagavond sta ik te bodypumpen in de sportschool. Maar aangezien ik last van m’n knie had gekregen afgelopen lente, ben ik al maanden niet wezen hardlopen en het bodypumpen is er, nou ja, bij ingeschoten zullen we maar zeggen. Daarbij woon ik vijf minuten lopen van het station en woon ik boven een winkelcentrum. Je begrijpt: ik maakte me nogal zorgen over de uitslag van de Garmin vívofit. “Niemand anders die ‘m wil testen? Nee?”
 
fout in embed: media provider niet ondersteund

De Garmin vívofit: installeren en gebruiken
Zoals ik zal zei kun je met dit horloge je stappen bijhouden, je slaapritme, maar ook je hartslag en je verbrande calorieën. Maar first things first: de vívofit installeren. Dit – a-technisch als ik ben – vond ik een beetje lastig. Je kunt de app downloaden (Garmin Connect), die je koppelt aan je horloge via Bluetooth, of je kunt het programma op je computer downloaden die jouw resultaten bijhoudt. 
 
Garmin Connect is superhandig, omdat je hierin precies kunt zien hoeveel stappen je afgelopen tijd hebt gezet, of je genoeg hebt geslapen, of je bijna je doelen hebt behaald, etcetera. Het Garmin connect-programma is dus jouw schematische overzicht van je beweging, het horloge is slechts de ‘meter’. Hier zit ook maar één knop op, lekker overzichtelijk. Met het programma kun je ook andere vívofit-gebruikers volgen (je vriendinnen bijvoorbeeld) om te kijken hoe zij het doen. Ook kun je hier je doelen instellen en eventueel (automatisch laten) bijstellen. 
 
Overigens doe je ongeveer een jaar met de batterij én is het horloge waterdicht, erg fijn!
 

En?
Wat erg confronterend is, is dat wanneer ik (meer dan) een uur niet actief ben geweest, er een grote lange, rode balk over mijn gehele scherm verschijnt. Ieder kwartier dat ik geen beweging heb, komt er een stukje rode balk bij. Hierdoor voel ik me verplicht om even wat beweging op te zoeken. Helaas is echter een rondje wc en waterkoker niet voldoende. Voor kantoormensen als ik is dit dus best confronterend: we kunnen er tenslotte niks aan doen dat we heel de dag achter ons beeldscherm doorbrengen. Maar… dit werkt natuurlijk wel heel motiverend! Ik ga hierdoor manieren verzinnen om toch aan mijn beweging te komen: in de pauze even een blokje om, een telefoontje lopend afhandelen in plaats van zittend en na mijn werk naar het station lopen in plaats van met de fiets of tram. 
 
Ook het stellen van doelen werkt voor mij motiverend. Als ik eind van de dag of de week zie dat mijn doel niet behaald is, loop ik toch nog even een stukje om of trek ik zelfs mijn hardloopschoenen weer aan voor een klein rondje. Ook het feit dat andere gebruikers dit kunnen zien, is een motivatie om echt mijn doelen na te streven. (Mijn doel was en is overigens niet om af te vallen, maar als dit bij jou wel zo is, kun je ook dit instellen, en zullen je doelen naar boven aangepast worden.)
 

De grote uitdaging ligt (voor mij) echter in het volhouden. Het is tenslotte ook best een investering: je betaalt € 119 voor dit horloge, dus het is zonde als je het maar een paar weken gebruikt. Zelf zie ik het meer als een leidraad om te kijken hoe gezond ik over het algemeen leef (kon beter, maar het valt mee!) en om globaal te weten hoeveel uurtjes meer in de week ik aan beweging moet doen en om me hier bewust van te zijn. Na een tijdje zou ik dit ongeveer weten en wil ik liever niet meer elke dag alles meten en bijhouden, heb ik gemerkt. 

Ben jij enthousiast geworden? De Garmin vívofit is hier te koop.