Hippe stadse zoekt rust: Mediteren en kamperen in Friesland

Reizen door Suus

Yaaaay! Het is zomer, het weer is prachtig, tijd voor zwoele zomeravonden en ik... ik ben totaal uitgeblust. Moe van de stad, klaar met werk. En eigenlijk wil ik er voor niet al te veel geld even helemaal tussenuit, even wat anders. 
 
In Nederland zijn tientallen mindfullweekenden te boeken, van yogaretraites in de Achterhoek, hardloopsessies in Overijssel tot stiltedagen in Zuid-Limburg. Eentje springt echter in het oog: Mediteren en kamperen in Friesland. Niet te duur, middenin de natuur en het ziet er vrijblijvend uit. Met een druk op de knop meld ik me aan, huur een autootje en rijd naar het zonnige noorden. Eens kijken wat dit met mij doet. 
 
Briesje, bomen en een zonsondergang
Bij elke stap die ik zet, voel ik mijn voeten. Eerst raakt mijn hiel de grond, waarna mijn voet zich afrolt en mijn tenen in een kort ogenblik weer afscheid nemen van de aarde. Tot de volgende stap. Geen denderende tramrails, zingende studenten of sirenes op de achtergrond, enkel het zachte briesje dat fluistert in mijn oren en knakkende takjes bij elke stap op de bossige grond. 
 
We lopen in een rij, als een stiltestoet in een stille tocht. We wandelen tussen de bomen, over heide en langs een rustig landweggetje terug, met de zonsondergang als schilderachtig decor op de achtergrond.
 
 
Tussen de schapen
Ik bevind me in het Drents-Friese Woud, waar het Amsterdamse echtpaar Tineke en Rob in 2013 ‘Mediteren en Kamperen’ heeft geopend op een boerderij middenin de natuur. “Mediteren is al jaren een onderdeel van mijn leven”, vertelt Rob tijdens de warme groepsmaaltijd. 
 
Hij is van oorsprong architect. “Ik ben helemaal geen zweverig persoon, toch heeft het mediteren mijn leven veranderd. Het heeft een enorme impact op mijn keuzes.” Tineke, een ervaren dans- en pilateslerares, schenkt water in. “We hebben de boerderij opgedeeld in twee delen. Hierachter wonen wij en waar we nu zitten is gezamenlijke ruimte voor de kampeerders.” De ruimte heeft een tafel met een klein keukentje. Je kijkt uit op de weilanden. 
 
Rob wijst naar een houten puntvormige ruimte met uitzicht op het bos. “Ooit was dit mijn kantoor.” Hij heeft het ooit zelf ontworpen en fungeert nu voornamelijk als yogaruimte. Tijdens de midweken en weekenden geeft hij (wandel)meditatiesessies en zijn vrouw yoga en pilatesuurtjes. 
 

 
Laat het lekker los
Dan neem ik plaats in de houten ruimte. Ik heb zelf weinig ervaring met meditatie, het klinkt als iets waar je veel geduld en rust voor moet hebben. Geduld en rust die ik tot nu toe nog niet in mezelf heb gevonden. Maar ik hoef me geen zorgen te maken. Rob legt het reilen en zeilen van meditatie geduldig en from scratch uit. 
 
Hij laat ons zitten op een klein rond kussentje en start een korte meditatie, begeleid door zijn zware rustige stem. “Misschien begint je voet te slapen en komt daar een gedachte over in je op. Accepteer dat wat er is, en laat het rusten.” Makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig ben ik dus niet de enige met een slapende voet, bedenk ik. Somehow is dat een geruststellende gedachte. 
 
Hup, naar je tent
Na mijn eerste meditatieles ever, neem ik de ruimtes en omgeving in me op en laat het idee van meditatie in combinatie met kamperen op me inwerken. Het weer is wat wisselvallig. Voor warmte in de avond ben je aangewezen op de eetruimte, die ik wat kil vind. Ik mis een fijne stoel met een gezellige lamp waar je kunt lezen en je even kunt terugtrekken. De mooie omgeving en het gastvrije echtpaar maakt echter veel goed. 
 
De samenstelling van op een luchtbedje in een tent wakker worden om daarna een zitmeditatie te doen, vind ik wat oncomfortabel. Maar Tineke en Rob hebben daar wat op bedacht. Je kunt kiezen uit een Bed & Breakfast in de buurt, een van de door hen opgezette tentjes of de luxe tent met een fijn matras.
 
 
Wat jij?
Ben je niet zo zweverig, maar snak je naar een mooie omgeving, waar je tot rust komt, maar niet helemaal op jezelf aangewezen bent? ‘Mediteren en Kamperen’ is een blend van hippe Amsterdammers, vriendelijke mensen en mooie natuur. Het brengt mensen uit de randstad even helemaal tot stilstand.