Wat zijn de vergeten groenten en wat doe je er mee?

Eten door Kyra

In de supermarkt is vaak één van de eerste schappen gevuld met groenten. Er liggen zoveel soorten, dat je soms niet meer weet wat je koopt. Tussen de bekende broccoli en wortels vind je ook onbekende soorten. Deze noemen we vergeten groenten. Dit zijn er een paar én wat je er mogelijk mee maakt.

Probeer deze vergeten groenten!

Pastinaak

Pastinaak begint steeds meer bekendheid te krijgen, maar is nog steeds een vergeten groente. Deze groente hoort bij de schermbloemenfamilie en men noemt het ook wel witte wortel of pinksternakel. De pastinaak komt uit het middellandse zeegebied, waar het net zo groot was als een normale wortel. Toen Grieken de groente mee naar het noorden namen, zagen ze dat de wortel ineens veel groter groeide. In het Verenigd Koninkrijk is deze groente nog steeds populair, maar bij ons is deze helaas weggezakt.

Lekker recept: pastinaakstamppot

Benodigdheden

  • Aardappels
  • Pastinaak
  • Uien
  • Appels
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Zo maak je het

Begin met het koken van de aardappelen en pastinaak. Deze kook je gemakkelijk samen in één pan. Terwijl dit kookt, bak je de uien in een pan met een beetje olijfolie. Voeg na ongeveer tien minuten de appel toe en laat dit garen. Als beide stappen gereed zijn, stamp je de aardappels, pastinaak en het ui-appelmengsel door elkaar. Voeg nog wat extra zout en peper toe voor wat extra smaak en smullen maar! Is de stamppot nog een beetje droog? Geen probleem. Voeg wat extra olijfolie toe tot de stamppot heerlijk smeuïg is.

Meiraap

De meiraap komt aan zijn naam door een best logische reden. Deze groente oogst men namelijk in de lente en mei is dé lentemaand. Ook in de herfst is meiraap goed te oogsten, maar de lente is toch wel echt het seizoen. Meiraap is ook wel knolraap genoemd. Verwar dit niet met de koolraap, dit is weer een andere vergeten groente. In ons land teelt bijna niemand deze groente meer, maar in landen zoals Frankrijk is het wél populair. Je herkent de meiraap door zijn mooie roze-paarse kleur.

Lekker recept: Meiraapsoep met doperwten

Benodigdheden

  • Meiraap
  • Ui
  • Diepvries erwten
  • Kippenbouillon
  • Munt
  • Olijfolie

Zo maak je het

Dit recept is voor iedereen gemakkelijk. Begin met het snipperen van een uitje. Snijd ook de meiraap in kleine blokjes zodat het makkelijk te pureren is. Fruit de uitjes met wat olijfolie in een soeppan en gooi daarna de meiraap erbij. Na zo’n drie minuten voeg je de kippenbouillon en de doperwten aan het mengsel toe. Laat het prutje lekker koken totdat de meiraap gaar is. Is het gaar? Neem dan de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Garneer met wat munt en de soep is klaar.

Postelein

Postelein komt in veel verschillende vormen voor. Surinaamse-, winter- en zomerporselein zijn de ‘bekendere’. De groente komt van origine uit het verre oosten en is waarschijnlijk tijdens het Romeinse rijk naar ons toe gekomen. De smaak van postelein is verfijnd. Het is een scherpere, lichtzure smaak die veel gerechten nét lekkerder maakt. Helaas gebruiken maar weinig mensen deze groene groenten en helpt die zure smaak er niet aan mee. Postelein is dus bijna het hele jaar verkrijgbaar, met elk seizoen een net andere versie. Varieer dus met je gerechten in de zomer en de winter. Hetzelfde gerecht proeft mogelijk in het ene seizoen anders dan in het andere.

Lekker recept: Smoothie

Benodigdheden

  • Postelein
  • Banaan
  • Munt
  • (Amandel)melk

Zo maak je het

Maak deze smoothie zoals je normaal ook een smoothie maakt. Was eventueel de postelein van tevoren, maar doe dit niet te ruw. Het is een gevoelige groente en jij wil natuurlijk alle gezonde delen behouden. Doe de postelein, de banaan, munt en melk in een blender (of ander keukenapparaat dat de ingrediënten tot smoothie maakt) en blend het tot een goede structuur. Is de smoothie nog te dik? Voeg er dan wat extra melk of eventueel wat water bij om het te verslappen.

Raapsteel

Raapstelen zijn langwerpige blaadjes met een knapperige stengel. Raapsteel en meiraap komen van dezelfde plant. Het zijn de jonge bladeren van de meiraap. De groente heeft iets weg van rucola en spinazie. De smaak is licht pittig, net zoals we van rucola gewend zijn. De groente is niet lang houdbaar, dus koop er niet teveel van en eet er zoveel mogelijk van zolang je het in huis heb. Raapsteel zit vol met vitamine C en ijzers.

Lekker recept: crostini’s

Benodigdheden

  • Crostini (zelfgemaakt of gekocht)
  • Citroen
  • Raapstelen
  • Parmigiano Reggiano
  • Pijnboompitjes

Zo maak je het

Crostini’s zelf maken is mogelijk, maar voor het gemak gaan we in dit recept ervan uit dat je gekochte gebruikt. Begin met het persen van een halve citroen en het raspen van de hele citroenschil in een kommetje. Rasp ook de Parmigiano Reggiano en snij de raapstelen in grove stukken. Verhit olijfolie in een pan en bak de raapstelen voor zo’n twee à drie minuten. Haal de pan van het vuur en meng de kaas, pijnboompitjes en de citroenschaafsel en -sap met de raapstelen. Verdeel het mengsel over alle crostini’s en je hebt een heerlijk hapje voor jou en je vrienden.

Rammenas

Zijn radijsjes net iets too much voor jou? Dan is de rammenas een goede vervanger. Deze groente lijkt erg op een radijs qua smaak, maar ziet er van buiten totaal anders uit. De groente groeit onder de grond, waardoor het zijn zwarte kleur krijgt. De binnenkant daarentegen is super wit. De smaak van een rammenas is iets minder pittig dan de radijs. Hoe groter de rammenas is, des te milder de smaak. Houd je dus totaal niet van die pittigheid in je groenten? Ga dan voor een grote rammenas.

Lekker recept: Rammenas salade

Benodigdheden

  • Rammenas
  • Wortel
  • Appel
  • Ongesuikerde yoghurtdressing
  • Peper en zout

Zo maak je het

Deze salade is vooral bedoeld als een bijgerecht voor je andere heerlijke gerechten. Begin met het raspen van de rammenas en de wortel. Zorg ervoor dat deze reepjes zijn. Snijd ook de appel in stukjes. Doe de yoghurtdressing over het mengsel van wortel, rammenas en appel. Breng het nog op smaak met wat peper en zout. Dit is een verfrissende salade die je standaard avondeten net een extra boost geven.

Lees ook: Dit zijn de beste manieren om meer groente binnen te krijgen