Dit zijn de minst ongezonde bezorgmaaltijden

Eten door Anjali

Eten bestellen is nu eenmaal de makkelijkste optie, maar gezond zijn de maaltijden vaak niet. Wat is de minst ongezonde bezorgmaaltijd?

De minst ongezonde bezorgmaaltijd

Het is natuurlijk heel lekker, zo'n vette maaltijd. Gezond is het alleen niet. Toch kun je gemakkelijk kiezen voor een minder ongezonde optie. Door bewuste keuzes te maken, hoef je niet te koken maar eet je wel gezonder. Dit zijn een aantal slimme keuzes.

1. Thaise of Vietnamese gerechten

Thaise en Vietnamese gerechten gebruiken vaak verse ingrediënten en kruiden. Kies bijvoorbeeld voor een curry, soep of een bijgerecht als loempia's. Zeker als je magere eiwitten als kip of garnalen eet en wanneer er een optie voor zilvervliesrijst is, kun je gemakkelijk aan je gezondheidsdoelen komen.

2. Sushi en pokébowl

Met de basis van rijst, groenten en proteïne zit je eigenlijk altijd wel goed. Daarbij zijn sushi en pokébowls een goede mix tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. Kies voor vis, zoals tonijn of zalm, in plaats van knapperige kip: vis heeft namelijk veel meer natuurlijke vetten, terwijl kip gefrituurd is en hierdoor een stuk ongezonder. Let daarbij ook op de saus, hier kunnen veel calorieën in zitten. Teriyaki en zoetzure saus zijn de beste opties.

3. Pizza

Pizza wordt naast patat gezien als één van de meest ongezonde bezorgmaaltijden. Toch hoeft dit niet zo te zijn: denk bijvoorbeeld aan dunnere bodems of groentebodems, extra veel groente en magere eiwitten zoals kip. Vermijd wel vettige toppings als salami, pepperoni of (extra) kaas.

4. Salades 

Salades zijn altijd wel een veilige optie als je op je gezondheid wilt letten. De meeste bezorgrestaurants bieden één of meerdere salades aan. Vermijd dan wel zware dressings en kies bijvoorbeeld voor een vigaigrette, en zorg in plaats daarvan dat er veel groenten, gezonde vetten (zoals avocado of noten) en magere eiwitten als kip en garnalen in zitten.

5. Falafel

Toch zin in iets van de shoarmazaak? Neem dan falafel eens in overweging. Deze balletjes worden gemaakt van kikkererwten en verschillende specerijen, en is daarmee ook nog eens vaak veganistisch. Kies voor minder saus en extra groente, zodat je meer uit je maaltijd haalt.

6. Gegrilde gerechten

Gegrilde gerechten zijn vaak gezonder dan de gefrituurde opties. Kies bijvoorbeeld voor gegrilde kip of vis. Gegrilde groenten zijn een nóg betere optie. Gegrilde gerechten als bezorgmaaltijd behouden veel van de voedingsstoffen en bevatten weinig teogevoegde vetten en calorieën. Ook kan het eens wat anders zijn dan je normaal gewend bent, lekker voor de afwisseling!