Om deze reden kun je beter geen plastic snijplank gebruiken

Eten door Anne-Fleur

Keukenprinses of niet, de kans is groot dat jij een plastic snijplank in huis hebt liggen. We zijn erachter gekomen dat het misschien een beter idee is om over te stappen naar een houten snijplank. En dat is om déze reden. Lees gauw verder!

Het gebruik van een plastic snijplank

Waarschijnlijk zag je er niet veel kwaad in: het gebruiken van een plastic snijplank om al je groentjes te snijden. In Libelle vertelt hormoonexpert Francisca van den Berg uit waarom je dat beter niet kunt doen. Het heeft alles te maken met, jawel, je hormonen en de verstoring daarvan...

Zoals je weet zijn hormonen van grote invloed op ons. Je denkt hierbij vaak aan je menstruatie, de overgang of zwangerschappen en je mood. Veel vrouwen zijn tegenwoordig bezig met het reguleren van hun hormonen om zo een betere en fijnere levensstijl aan te nemen. Maar wat als deze hormonen door externe, chemische factoren verstoord worden?

Invloed chemische stoffen

Dagelijks hebben we (helaas) te maken met chemische stoffen. Je vindt het in alledaagse producten zoals cosmetica en plastic additieven. Je snapt vast dat dit erg schadelijk voor je kan zijn. Zo kunnen ze onder andere de productie, afgifte en metabolisme van onze natuurlijke hormonen beïnvloeden, waardoor het ritme verstoord wordt. Resultaat: je krijgt een hormonale disbalans. "Als jij gezond bent, kan je lichaam het ook beter oplossen", vertelt Francisca van den Berg in Libelle daarover. "Maar veel vrouwen met hormonale klachten zijn al in disbalans en dan kunnen die hormoonverstoorders wel een groot effect hebben."

Plastic snijplanken

"Niet alleen cosmetica en voeding, maar ook keukengerei kan deze hormoonverstorende stoffen bevatten", gaat Van Den Berg verder. "Plastic snijplanken bevatten vaak chemicaliën zoals ftalaten en bisfenolen. Deze stoffen kunnen vrijkomen uit het plastic en in contact komen met voedsel, vooral als het plastic is blootgesteld aan hitte, zuren of vetten." Lang verhaal kort: via je plastic snijplank kunnen de hormoonverstoorders in je eten komen, waardoor je in hormonale disbalans kun raken. Oeps!

"Let met name op de stoffen ftalaten en bisfenolen. Deze stoffen komen vrij bij verhitting, dus ook als je je plastic snijplank in de vaatwasser doet", vertelt Francisca nog. "Dat geldt natuurlijk ook voor ander plastic zoals vershoudbakjes die je in de magnetron gebruikt." Misschien gaan we toch maar over op houten of bamboe snijplanken?