7 manieren om jouw simpele schaaltje havermout lekkerder te maken

Eten door Maya Luz

Havermout is een klassieker als het op ontbijtjes aankomt. Het is makkelijk en snel, maar op zichzelf is het ook wel een beetje saai. Dit is hoe jij jouw schaaltje havermout een stuk interessanter kunt maken.

Lees ook: Met deze ingrediënten maak je je overnight oats af

Bak je havermout

Je hoeft je havermout niet altijd op het fornuis klaar te maken. Je kunt het ook in de oven doen! Dit geeft je havermout een heel andere structuur. Het zorgt voor een wat knapperige bovenste laag. En een beetje crunch is altijd welkom. Doe je havermout in een klein ovenschaaltje en bak het af totdat het bovenste laagje goudbruin is.

Maak je havermout met thee

Havermout moet je natuurlijk mengen met een vloeistof om het de juiste dikte te geven. Een vloeistof waar je misschien niet zo snel aan zou denken om te gebruiken is thee. Maar dit kan juist ontzettend lekker zijn. Alle soorten thee werken, van Earl Grey tot matcha.

Voeg bevroren fruit toe

Fruit toevoegen aan havermout is niet super revolutionair. Maar heb je er ooit weleens over nagedacht om bevroren fruit aan je havermout toe te voegen? Dit geeft je havermout een verfrissend element en wat extra crunch. Je hoeft ze dus van tevoren niet te ontdooien, gooi ze er gewoon vanuit de vriezer bij.

Spice it up!

Havermout kun je heel veel smaak geven met behulp van kruiden. Als je voor een zoetere variant gaat, kun je gember en kaneel toevoegen. Ga je liever voor hartig? Probeer dan eens een beetje kerriepoeder.

Voeg kaas toe

Havermout hoeft dus niet zoet te zijn. En als het om hartige gerechten gaat, wordt eigenlijk alles beter met een beetje kaas. Rasp wat kaas in je havermout terwijl je deze klaarmaakt zodat deze lekker kan smelten in je havermout. Zo creëer je een cheesy ontbijtje.

Meng je havermout met wat yoghurt

De combinatie van haver en yoghurt zorgt voor een romige creatie. Dit zorgt er ook voor dat je havermout vullender wordt omdat je extra eiwitten toevoegt aan je maaltijd. Het is dus niet alleen lekker, het is ook nog eens goed voor je! Win-win.

Maak het af met een eitje

Een eitje hoort bij een goed ontbijt toch? Een gebakken, gekookt of gepocheerd ei is superlekker bij een schaaltje havermout. Daarnaast voegt dit ook weer goede voedingsstoffen toe aan je maaltijd, wat altijd een pluspunt is.

Lees ook: Vind je Griekse yoghurt als ontbijt saai? Zo maak je het lekker