Let op! RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruiden in supplementen

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Gebruik jij weleens supplementen om je gezondheid een flinke boost te geven? Pas dan op met een aantal soorten, waarschuwt het gezondheidsinstituut RIVM. Zij zeggen dat - zelfs als je het op de juiste manier gebruikt - het schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Lees ook: Dit is waarom steeds meer mensen last hebben van hooikoorts

Waarschuwing RIVM voor kruiden in supplementen

Voedingssupplementen kunnen meerdere gezondheidsvoordelen hebben, maar ze kunnen blijkbaar ook flink tegen je werken. Het RIVM heeft gewaarschuwd voor gevaarlijke kruiden in diverse voedingssupplementen. Het gaat om Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera).

Dodelijk

Tabernanthe iboga is een geestverruimend middel en wordt gebruikt tijdens zogenoemde iboga-ceremonieën. Het is gebleken dat het het hartritme kan verstoren en zelfs dodelijk voor je kan zijn. "Zo zijn er wereldwijd tientallen doden gemeld na het gebruik van dit kruid, waaronder ook een paar gevallen in Nederland", zegt het RIVM. Heftig!

In Nederland zijn er drie doden gevallen vanwege het kruid, maar wanneer dit was kan het instituut niet zeggen. Minder heftige, maar nog steeds vreselijke bijwerkingen van Tabernanthe iboga zijn misselijkheid, acute psychoses, epileptische aanvallen en hallucinaties.

Vergiftingen

Ook bij het gebruik van Ashwagandha (tegen stress en slapeloosheid) zijn vergiftingen gemeld en schade aan de lever door artsen in ons land. Echter is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gevaar van dit kruid. Wel weten we dat in China en India vroeger Ashwagandha werd gebruikt om miskramen op te wekken... Daarnaast is Ashwagandha thee inmiddels ook niet meer aan te raden.

Zwangerschap

Huperzia serrata (voor de concentratie en het geheugen) wordt door het RIVM ook als gevaarlijk bestempeld. Vooral zwangere vrouwen moeten dit kruid niet innemen, benadrukt het instituut. Gemeldde symptomen zijn spierverzwakking, buikkrampen, diarree, toegenomen speekselproductie, wazig zicht, tranende ogen en verlammingsverschijnselen.

Verkoop

Hoeveel mensen deze kruiden gebruiken is niet te zeggen, dus hoe groot het gevaar uiteindelijk is op grote schaal, is ook lastig in te schatten. Van Ashwagandha weten we dat verschillende drogisterijen het verkopen. De andere twee, Huperzia serrata en Tabernanthe iboga, worden momenteel alleen online verkocht. En zo te horen komen deze ook niet snel in fysieke winkels terecht. Goed oppassen, in ieder geval!

Lees ook: Waarom je je schoenen echt zou moeten uittrekken in huis