Snel overprikkeld door geluid? Zo kom je er vanaf

Sport & gezondheid door Anjali

Overal hoor je geluiden, dat kunnen we niet tegenhouden. Ben je al snel overprikkeld? Dan helpen deze tips ermee om te gaan.

Overprikkeld door geluid

In de trein, in de sportschool, in de supermarkt, op school of op het werk: overal word je blootgesteld aan verschillende geluiden. Denk aan het verkeer dat zich buiten plaatsvindt, het getik van een pen of toetsenbord, de net iets te hard tikkende klok of het gefluister en geroezemoes van andere mensen. Als het je eenmaal begint op te vallen, is het lastig om deze geluiden te negeren, waardoor je al snel overprikkeld raakt. Deze tips zullen je helpen er makkelijker mee om te gaan.

1. Triggers ontdekken

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over welke geluiden je precies overprikkelen. Is het het geluid van een tikkend toetsenbord, rinkelende sleutels of juist het gepraat van anderen? Je bewust worden van welke geluiden je overprikkeld raakt, helpt je ermee om te gaan.

2. Muziek en geluiden

Als je op een heel zacht volume rustgevende muziek of natuurlijke geluiden als regen, golven of het gezang van vogels luistert, kun je de storende geluiden verbergen. Zo vallen de overprikkelende dingen minder op en zul je langer geconcentreerd blijven. Hierdoor is de kans op het overprikkeld raken een stuk kleiner.

3. Koptelefoon of oordopjes

Er bestaan veel oordopjes en koptelefoons die noise-cancelling hebben, waardoor je niets in je omgeving meer hoort. Ook bestaan er varianten die het geluid filteren, en hierdoor alleen de hardste geluiden opgevangen worden. Ook als je iemand bent die zich niet met muziek op kan concentreren is dit een handige optie. De muziek hoeft namelijk helemaal niet aan bij deze koptelefoons of oordopjes. Ook bestaan er genoeg varianten die geen Bluetooth aanbieden, en puur en alleen werken tegen de geluiden van buitenaf.

4. Grenzen stellen

Laat je omgeving op tijd weten wanneer het even te veel voor je wordt. Hierdoor begrijpen de mensen om je heen ook dat de aandacht er misschien niet goed bijgehouden wordt en dat je even alles moet kunnen verwerken. Door duidelijk aan te geven waar jouw grenzen liggen en aan te geven wat je wel en niet aankunt, kunnen anderen je beter begrijpen en rekening houden met je in verschillende situaties.

5. Zelfzorg-oefeningen

Zelfzorg-oefeningen zorgen ervoor dat je tot jezelf kunt komen, rustiger wordt, overzicht en grip hebt op je leven en minder snel overprikkeld raakt. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of loop een klein rondje om de irritatie van de geluiden van je af te krijgen.