Waarom je je schoenen echt zou moeten uittrekken in huis

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Ben je een persoon die z'n schoenen direct uittrekt als je een huis binnenkomt? Of houd jij ze liever gewoon aan, omdat je straks toch weer de hort op gaat? Voor de mensen die hun schoenen lekker aanhouden in huis hebben we nieuws: je schoeisel niet uittrekken in huis is soms gevaarlijk voor je gezondheid.

Lees ook: Dit is waarom steeds meer mensen last hebben van hooikoorts

Schoenen uittrekken in huis

In sommige culturen is het heel normaal om je schoenen meteen uit te doen als je de voordeur (of achterdeur) instapt. In Nederland is er niet zoveel sprake van een cultuur normalcy en doet iedereen gewoon lekker wat 'ie wil. Ook niets mis mee. Tenminste, dat dacht je. Uit onderzoek is gebleken dat het aanhouden van je schoenen in huis gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid.

Onderzoek

Doctor Kelly Reynolds, een microbioloog en hoogleraar aan de Universiteit van Arizona, verklaarde aan Huffington Post dat er maar liefst 421.000 verschillende soorten bacteriën je huis binnenkomen als je je schoenen niet wil uittrekken in huis. Wow! "We lopen door zaken als vogelpoep, hondenpoep en bijvoorbeeld ziektekiemen op de vloer van een openbaar toilet. Allemaal bronnen voor E-coli", zegt Reynolds.

E-coli

Oké, maar wat is E-coli (Escherichia coli) dan precies? Nou, het is in ieder geval geen pretje, kunnen we je vertellen. Als je deze infectie krijgt, kun je last krijgen van diarree, krampen en soms ook koorts. Deze infectie kun je dus krijgen door veel met schoenen binnenshuis te lopen, omdat je allerlei bacteriën en dergelijke mee naar binnen neemt.

Lekkere slofjes

De beste oplossing om toch wat aan je voeten te hebben, maar geen 421.000 bacteriën mee naar binnen te slepen, is het aanschaffen van lekkere slofjes die je alleen binnenshuis draagt. Dus nee, ook niet even snel in de achtertuin. Daarvoor haal je maar buitenslippers. Ook visite kun je het beste gewoon vragen of ze hun schoenen willen uittrekken, of je zet net als bij het zwembad, een mand met blauwe schoenslofjes neer. Klinkt misschien wat onwennig, maar je hebt in ieder geval geen last van gezondheidsproblemen door je schoenen.

Lees ook: Déze dagelijkse gewoonte zou voor jouw hoofdpijn kunnen zorgen